Десет дами – достойни за ръководни длъжности в ЕЦБ

Сабине Лаутеншлегер е единствената жена сред доминирания от мъже 25-членен екип, определящ паричната политика на Европейската централна банка, след като Кристала Георгиади бе заменена от мъж (бел. ред. – новият председател на Кипърската централна банка Константинос Херодото). Привържениците на идеята кормилото на ЕЦБ да бъде поето някой ден от дама биха направили пробив, ако държавниците огледат по-внимателно талантливите представителки на нежния пол. Особено след годината, в която политиците избраха 13 мъже и нито една жена в управителния съвет на институцията. И след като краткият списък на претендентите да заменят Марио Драги, който трябва да се оттегли от председателското си място начело на ЕЦБ на 31 октомври 2019-а, съдържа само мъжки имена.

Централните банки в световен мащаб са наситени с дисбаланси в половете, въпреки уверенията на политиците, които назначават технократи, че са за равноправно третиране на мъжете и жените. А основният им мотив да игнорират нежния пол е, че няма достатъчно квалифицирани дами да оглавят банките или да заемат висши икономически позиции.

Екип на агенция „Блумбърг“ обаче без затруднения и без да губи ценно време състави кратък списък от десет дами от еврозоната, които могат да влязат в управителните органи на ЕЦБ.

Маргарита Делгадо

One col limit mobile 841ed47f 0692 4b31 ac42 1ad560833e24

Тя е заместник председател на Испанската централна банка и вече две десетилетия разпределя времето си между ЕЦБ и националния си работодател с основна задача – да упражнява надзор върху кредиторите. Делгадо има диплома по икономика и бизнес науки от престижния университет „Комплутенсе“ в Мадрид и е първата жена в историята на страната, назначена на втората по ранг позиция в „Банко де Еспанья“. Испанската централна банка никога не е била оглавявана от дама.

Силви Гулар

Full tablet 9ca5a57d bc6f 44c0 a0b6 817941dab240

Името на заместник председателката на „Банк дьо Франс“ периодично се спряга за потенциален наследник на Марио Драги, въпреки че за целта тя трябва да прескочи шефа си – Вилерой де Гало. Петдесет и четиригодишната Гулар прекара 11 години в Европейския парламент и през 2017-а бе кандидат за премиер на Франция. След победата си на изборите Еманюел Макрон я назначи за министър на отбраната – пост, от който тя се оттегли през юни 2017-а заради разследване на злоупотреби в Европейския парламент и конфликт на интереси. Гулар се завърна „на бял кон“ след като през миналата година постъпи на работа в „Банк дьо Франс“.

Клаудия Бух

A18efffe 0e0f 4691 b339 22b549920707

Дамата е заместник на шефа на Бундесбанк – Йенс Вайдман, и ако той бъде избран за приемник на Драги, Бух би могла да оглави най-влиятелната централна банка на Стария континент. Петдесет и тригодишната Бух постъпи на работа в Бундесбанк през 2014-а и вече представлява работодателя си на срещи на управителния съвет и на международни форуми, като официалните съвещания на МВФ. Преди да стане централен банкер Бух беше член на съвета на икономическите консултанти на германското правителство  и е едва втората дама, избрана на подобна позиция.

Елиза Ферейра

Full mobile 72576258 fa47 454b 98ec b09279f53b52

Заместник председателят на Португалската централна банка има докторска степен по икономика от английския държавен университет в Рединг. Повече от десетилетие е била член на Европейския парламент, където настоява на ЕЦБ да се предоставят повече правомощия за контрол на финансовата стабилност. Тя е спрягана за кандидат за позицията на главен банков надзорник, но решава да не се включва в надпреварата след като през миналата година ЕЦБ обявява длъжността.

Шарън Донъри

One col limit mobile 1185f4f1 409a 4b94 b786 fd4e0fd514c2

Ирландката е заместник председател на националната централна банка и два пъти в рамките на шест месеца губи битката за високи постове от мъже. Първата бе за шеф на поделението за банков надзор на ЕЦБ, спечелена от италианеца Андреа Енриа – бившият председател на Европейския банков орган. Втората бе за управител на Ирландската централна банка след като титулярът Филип Лейн бе избран за главен икономист на ЕЦБ, а в креслото му седна Гейбриъл Маклуф. Все пак, Донъри служи три месеца като временен председател на институцията – още една „червена точка“ в характеристиката й, освен водещата роля в ЕЦБ като отговорник за необслужваните заеми.

Ема Наваро

http://cdn3.banker.bg/uploads/2019-05/296199/left_col_0b219886-b3c4-48ce-8382-ad520bd0b7ec.jpg

От миналата година дамата е вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка. Била е генерален секретар на министерството на финансите и на финансовата политика на Испания и член на управителния съвет на испанската Национална комисия по ценни книжа. Ръководила е за кратко държавната кредитна институция Instituto de Credito Oficial, била е съветник в МВФ и е заемала различни позиции в публичния сектор на страната си.

Наташа Валла

One col limit mobile ec84afb9 a7a3 466c 8df8 656ac3ade571

Четиридесет и тригодишната французойка е заместник генерален директор на управлението за монетарна политика на ЕЦБ, което я позиционира в центъра на икономическото планиране. Родената в Марсилия дама започва кариерата си в ЕЦБ през 2001-а като икономист и се връща обратно в банката през миналата година след като в продължение на десетилетие е работила на различни позиции в частния и в държавния сектор, включително в „Голдмън Сакс“ и в Европейската инвестиционна банка. Тя е защитила докторат по икономика на парите в Европейския институт във Флоренция и освен всичко друго е изкусна цигуларка.

Лоранс Бун

Left col b9b50bb7 91ca 4327 bf75 c009cc5a93a5

От 5 юни 2018-а дамата е главен икономист на ОИСР след натрупан солиден опит в частния и в публичния сектор. Била е главен икономист в застрахователната компания AXA, работила е в „Бенк ъф Америка“ и в „Барклейз кепитъл“. Четиридесет и деветгодишната французойка е била специален съветник на бившия френски президент Франсоа Оланд от 2014-а до 2016-а като го е представлявала в Г-20 и е участвала в изработването на френската позиция за гръцката дългова криза.

Лукреция Райхлин

S 250 22545d1f 5fa6 4cc1 8baa e51279244b0c

Тя е била директор на проучванията в ЕЦБ по време на бившия банков президент Жан-Клод Трише след което става професор по икономика в London Business School. Шестдесет и четиригодишната италианка е пионер в анализирането на икономическата перспектива чрез използването на данни, близки до стойностите им в реално време и е директор без изпълнителни функции в UniCredit Banking и в AGEAS Insurance.

Пинелопи Куджияно Голдбърг

Full mobile 102c63bb f84c 48b6 a4e3 e8d7211c2058

Тя е от гръцка и американска националност и от миналата година е главен икономист на Световната банка. Преди това е преподавала в три университета от „висшата лига (Ivy League) в Щатите, а през 2011-а става първата жена главен редактор на икономическия всекидневник – American Economic Review. Професионалната й квалификация е в областта на търговията и развитието.