Да продадеш семеен замък за 1 евро: наследниците на Хановерската династия водят съдебна битка

Да си роден със „сребърна лъжица в устата“ си има своите предимства, но и своите недостатъци. Преди броени дни принц Ернст Август от Хановерската династия бе сюрпризиран по доста неприятен начин, след като синът му Ернст Август-младши проигра някои от най-ценните семейни имоти. Ето за какво иде реч:

 

Немският благородник ще съди сина си затова, че последният неотдавна продаде замъка Мариенбург на немското правителство за има-няма 1 евро. Ето защо Ернст Август-старши заведе иск в Окръжния съд в Хановер чрез адвокатска кантора в Берлин.

Принц Енрст Август Хановерски-баща (отляво) и Ернст Август Хановерски-син (отдясно).

Кристиан Рикенс разкрива в немския вестник „Ханделсблат“, че бащата и синът враждуват не само за Мариенбургския замък, но и за съседния до него домейн Каленберг. Знае се, че реставрациите на двете здания в Долна Саксония, струващи около 27 млн. евро, са повече финансово бреме за знатното семейство, отколкото изгода.

Замъкът Мариенбург е построен през 1858-1869 г. от архитектите Конрад Вилхелм Газе и Едуин Оплер от Хановерската архитектурна школа по заръка на Георг V, последният крал на Хановер.

Всичко започва между 2004-2007 г., когато принц Ернст Август решава да прехвърли на 37-годишния си наследник три от семейните имота. Но, в крайна сметка, към края на 2020-а младият немец решава да продаде Мариенбург на немските власти за символичната цена от 1 евро, което „сериозно нарушава правата на 66-годишния благородник“.

Част от интериора на Мариенбург.

Наред с това в жалбата е споменато, че Ернст Август-младши си е присвоил дори редица произведения на изкуството и антики от Библиотеката на херцог Август във Волфенбютел, Долна Саксония, и Хановерския исторически университет. След това ценните предмети били дарени на Държавния музей в Хановер.

Библиотеката на херцог Август във Волфенбютел.

В своя защита обвиняемият заявява пред немската медия „Дойче Пресе-Агентур“ (ДПА), че си е позволил това своеволие, защото иска Мариенбург да бъде достъпен за широката публика, а не само за наследниците на Хановерската династия. Ернст Август-син дори допълва, че аргументите, повдигнати в съдебния процес, са били „обезсилени извън съда“ в миналото.

Държавният музей в Хановер.

Бундестагът вече е отделил около 13.6 млн. евро за възстановителни работи по самия замък: „Нищо вече не може да попречи на ремонтирането на Мариенбург – централен културен паметник на Долна Саксония – той ще е отворен за всички.“ – заключава младият аристократ.

Окръжният съд на Хановер.

Все още не се знае кога точно ще бъде изслушването по делото.