Бордоските канелета: История, вкус и наследство

На Франция отдавна ѝ се носи славата на една от държавите с най-разнообразни и вкусни печива. Почти всеки неин департамент, комуна или населено място си имат своя собствен сладкиш, с който могат да се похвалят. Тук ви разказваме за известните канелета от град Бордо (Canelés de Bordeaux):

 

История

Почти никой не е сигурен кога и как точно се появяват малките печива. Но според най-популярната версия това се случило в края на XVII в. в манастира „Благовещение“ (Couvent des Annonciades) в град Бордо. Монахините му често слизали до река Гарона, откъдето взимали брашно, докарано им по вода от търговците. Връщайки се в манастира, те го забърквали с жълтъците, които получавали от местната винена индустрия. В това няма нищо учудващо – в миналото яйчните белтъци се използвали за коагулацията на виното (процес на утаяване на колоидните вещества, който трае между 1- 3 месеца и обхваща времето от края на алкохолната ферментация до първото претакане на младото вино). По-късно на смирените сестри им дошла идеята да добавят в сместа и голям брой екзотични съставки, донесени от френските колонии: тръстикова захар, бурбонска ванилия и ром.

Възраждането на канелетата

За добро или лошо, по време на Френската революция, а вероятно след нея, оригиналната рецепта се загубила. Трябвало да минат почти два века, за да може тъй знаковият за Бордо сладкиш отново да „възкръсне от пепелта“. А приготвянето на Бордоските канелета станало още по-лесно, след като били създадени и специалните им формички за печене.

Правопис и кодиране

Exterieur, facade

Както вече казахме, едва през 80-те години на миналия век френското печиво се появило по рафтовете на магазините. През 1985-а най-накрая то било регистрирано в INPI (Institut National De La Propriété Industrielle/ Национален институт по индустриална собственост), като по този начин се утвърдило и изписването му с едно „n“. Въпреки това и до ден-днешен може да видите канелетата да се пишат и като „cannelé“, и като „canelé“. А оттам насетне те са се превърнали в един от националните символи на Франция.

Важните съставки

Освен рома, бърбонската ванилия и тръстиковата захар, в рецептата се използват и масло (за формичките), мляко, яйца, пудра захар и щипка сол. Оттук можете да видите как се приготвят Бордоските канелета, като описанието е с английски субтитри – https://www.youtube.com/watch?v=fkC3i-3Y7uM .