Болни и богати: защо американците са бесни на знаменитостите

Сегашната пандемия, предизвикана от разпространението на COVID – 19, показа на американците, че не могат да разчитат на помощ, ако се разболеят. В същото време богатите си правят изследвания в частни клиники, без дори да имат симптоми. Обикновените хора са възмутени, че докато спортисти и политици се обръщат към частни лаборатории с повод и без повод, американците с температура и кашлица не могат да бъдат диагностицирани, заради недостига на тестове, пише Газета.ру.

 

Сред знаменитостите, които си направиха тест за коронавирус и имат положителни резултати се появи и коронована особа. Монархът на Монако принц Албер Втори се оказа носител на вируса, както съобщиха от двореца. Това показвали анализите, въпреки че самият той се чувствал добре и продължавал да работи изолиран в своя кабинет.

От самото начало на пандемията това далеч не е първият случай, когато богати и прочути личности, загрижени за своето здраве, си правят тестове в лаборатории, ако са почувствали леко неразположение, или са решили, че може да са прихванали заразата от друг човек. И това неочаквано извади на бял свят разликата между богатите и бедните. Докато обезпечените американци се обръщат към лабораториите, без дори да имат висока температура или кашлица, обикновените хора се оплакват, че не могат да получат елементарна помощ.

В сряда, 18 март, ръководството на американския баскетболен отбор „Бруклин Нетс” обяви, че всички спортисти са били изследвани за коронавирус след завръщането им от Сан Франциско, където играха с „Голдън Стейт”. На следващия ден стана ясно, че четирима от играчите са дали положителен резултат, сред тях и прочутия баскетболист Кевин Дюрант.

Въпреки че за тестовете бяха похарчени средства от частни фондове, новината възмути много американци. Съмнение в правилността на подобни решения изрази дори кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. „Пожелаваме им най-бързо оздравяване – написа той в Twitter. – Но, при цялото ми уважение не трябваше целият отбор да си прави тестове за COVID-19, докато хора в критично състояние чакат да бъдат изследвани. Тестовете трябва да са не за богатите, а за болните”.

За резултати от тестовете си съобщават и политици. Например сенаторът от Южна Калифорния Линдзи Греъм и членът на палатата на представителите на Конгреса от Флорида Мат Гетц. И двамата републиканци са били в контакт с носители на вируса, но техните резултати се оказаха отрицателни.

Както съобщава Associated Press, тест си е направил и конгресменът от Юта и член на Демократическата партия Бен Адамс. Стана ясно, че той наистина е болен от COVID-19 –един от симптомите му беше високата температура – 39.4.

Сред знаменитостите с положителни тестове за коронавирус има, разбира се и телевизионни звезди и актьори – носител на вируса се оказа Идрис Елба, който не е имал никакви симптоми, Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън, които се почувствали „малко уморени и сякаш простудени”, актьорът от „Игра на тронове” Кристофър Хивю, съобщил в социалните мрежи за себе си и за членовете на семейството си, че те са „в добро здраве – просто леки симптоми на простуда”.

В същото време много известни хора, които могат да си го позволят, си направиха тестове и получиха отрицателни резултати, включително Селин Дион, която се е заразила с вирус, различен от  COVID-19, и главата на семейство Кардашиян – Крис Дженър, присъствала на купон, където имало носител на вируса.

Докато знаменитостите ползват услугите на частни лаборатории, предлагащи тестове за COVID-19, обикновените американци се оплакват, че при висока температура и кашлица нямат достъп до тях. Тридесет годишната Робин Фрейзър, например, страдаща от фибромиалгия и автоимунно заболяване, разказа пред Associated Press, че заради висока температура и кашлица лекарят я посъветвал да се провери за коронавирус. Но от клиниката, към която се обърнала, й отказали, заради липсата на достатъчно тестове.

Друг американец – Джоуи Чилдрес, разказа в Twitter, че негов колега пътувал с кораба Grand Princess, където бяха установени минимум 20 болни от коронавируса. Самият той имал всички симптоми на болестта, но не можел да си направи тест за  COVID-19. „Знаменитости и спортисти без симптоми се проверяват ежедневно. Повече пари – по-добро медицинско обслужване. Това е неправилно”, написа той в Twitter.

Друг потребител на социалната мрежа се оплака, че чичо му бил във Франция, където съседът му по стая се оказал носител на коронавируса. Но когато се обърнал към клиника в САЩ с молба да го изследват, му отказали, защото нямал симптоми. „Какво не й е наред на Америка?”, попита потребителят на Twitter с прякор Jaaz.