Бижуто ми е подпис

В XXI век все още носим и харесваме бижута. Харесва ни да се украсяваме с колиета, гривни, обици, брошки, нищо че те са били привилегия още на най-древните племена и на нашите прапрародители.

Не ни хрумва дори, че бижутата могат да са нещо архаично или остаряло, а дори напротив разработваме нови и нови версии на старинните накити или създаваме съвсем нови, които да ни украсяват и дори да са в синхрон с дигиталното време.

Колко интересно същество е човекът? Той е видим външно за останалите хора само със своето тяло, в което обаче обитават и са скрити всичките му вътрешни физиологични и психични процеси.

Какви са тайните, скрити зад бижутата, ще научите от тази статия на ирена Соколова, публикувана в бр. 60 на списание Banker Special

Чувствата, емоциите, намеренията, желанията, надеждите, милионите мисли, настроенията и убежденията, които са в нас, са невидими за хората около нас. Но скритата ни същност търси изява. Тя има нужда да се прояви, да се разкрие и да разкаже на околните какво представлява.

Говорейки, ние изразяваме какво мислим и какво чувстваме. Когато действаме, формираме поведение, с което отново емоционално се показваме и представяме.

Видът и цветът на дрехите ни, обаче, къщата ни, интериорът, колите, видът храна, цветът на лака за нокти или на косата ни и всичко останало, което ни привлича, и което избираме за свое, отразява подсъзнателните ни потребности.

Това правят и бижутата. Поставяйки бижу на себе си, ние се заявяваме и подписваме. Бижуто е финалният и специален щрих на нашата личност, защото чрез него изпъкваме и заблестяваме.

За авторката

Ирена Соколова.

Ирена Соколова е социален психолог и психотерапевт с дългогодишна практика, групов консултант и корпоративен обучител, член на Българско дружество по психодрама и групова терапия.

Завършила е психология, психотерапия, икономика, управление и администрация. Народен представител в 41, 42, 43- то НС, Областен управител на област Перник в два мандата, участник в 25-тата Национална антарктическа експедиция  и член на Български антарктически институт.

Защо бижуто е подпис?

Бижуто е самооценката ни. Големината, материалът, цветът, формата, цената – всичко това говори кои сме и какви са желанията ни.

Колкото по-ценен и скъп е материалът, от които е изработено, толкова по-стойностни се чувстваме. Изборът на злато и платина казва: “Аз съм скъп, аз тежа на мястото си, вечен съм и блестя”.

Авторски, дизайнерски бижута се избират от хора, смятащи се, но и нуждаещи се да покажат себе си като много различни от другите, специални и уникални. Те искат да се откроят с подчертана индивидуалност.

Изборът на антикварни бижута е огромна претенция за престиж. С поставянето им личността търси добавяне на древна слава, стойност и авторитет, които най-вероятно силно жадува.

Скъпоценните камъни, вплетени в накита, свидетелстват за желание да се преживее романтика и разкош. Всеки камък има и своята индивидуалност. Избирайки камъните за бижу, показваме колко сме скъпи, скъпоценни, и че търсим значимост.

Диамантите са символ на силата, недостъпността, хладна красота и мощ. Цветът и големината на камъните разкриват доминиращите чувства в нас, както и какво жадуваме в живота.

Червеният цвят е любов, енергия и страст, а тъмносиният е интелект, целенасоченост и склонност към обвързване.

Розовият цвят е нежност и романтика, нужда от обич.

С жълтия се показва и търси жизнерадостност, стремеж към новото, модерното и ексцентричното, към развитие и израстване.

Светлосиньото е оптимизъм, спокойна самоувереност и спокойствие.

Зелените камъни са работоспособност, потайност, емпатия, концентрация, а черните на цвят бижута и камъни заявяват упорство, протест, самосъзерцание с желание за вътрешна промяна.

Специално е посланието на перлите и неслучайно са любими, дори неизменни в стила на избрани хора. Перлата е едновременно нежност и сила, душевна чистота, невинност и вътрешна борба. Перлата символизира зародиша, живота и вечността. Тя ни представя като уверени, осъзнати, умеещи, стойностни и благородни. Черни перли поставяме, когато искаме допълнително “да натежим” с класа.

Интересно е къде избираме да поставим бижуто?!

Колието е с централно място и така изпращаме силно послание какво искаме. Изрази като “камък на шия” и “стяга ме около врата” са показателни с какво, колко силно и тежко решаваме да стегнем врата си. Дали с дебел златен ланец, с който казваме: “Аз съм изобилието и щедростта, и макар че ми е тежко, искам да се гордея и да блестя” или е тънко синджирче, което показва, че искаме стойност от живота, но сме плахи.

Бижутата, които носим плътно до тялото си и не сваляме почти никога, символизират най-дълбоките ни пориви и желания, казвайки чрез тях, че искаме да сме по-свързани и по-отдадени. Често това са религиозни символи или подаръци от много скъпи хора.

Гривните обхващат ръцете ни, т.е. нашите прагматизъм и действие. Перли на дясната ръка, например са заявка, че нашите действия са уверени и показват красива и чиста сила. Гривна на лявата ръка показва желание да обуздаем емоционалните си пориви.

Колкото повече са пръстените по ръцете, толкова повече искаме да се харесаме и да изпъкнем, но и сме по – неуверени. Това важи и изобщо за броя бижута, които поставяме по нас.

Много и различни по големина и форма са имитационните бижута, които се свързват с желание за атрактивност и авангардност, но означават още временна и бърза слава. Чрез тях се показваме като модерни, лежерни, игриви или закачливи, но отсъства убеждението за дългосрочност и поведенческа стабилност.

Брошките са аристократично бижу и го избират хора с нужда да бъдат високо оценени. Поставена от дясната страна брошката подчертава прагматизма в нас, а от лявата служи за изява на емоционалната ни същност.

Като бижута могат да бъдат приети някои очила, шапки, часовници, копчета, тиари, шноли. Техните цвят, форма и цена претендират кои сме и какви са тайните ни желания.

А прави ли ви впечатление, че когато става дума за часовници, определено “размерът има значение”?

Скъпият, масивен часовник е привилегия на хората, които са много заети и високо ценят времето си. Подаряването на скъп часовник не е само жест или емоция. Посланието е за желание да подариш време и времето да бъде споделено заедно.

Поставяйки бижу на себе си, ние се представяме и подписваме.

Бижутата са нашите чувства, трепети, тайни желания и намерения. Чрез тях радваме и предизвикваме първо себе си.

Когато си поставяте бижута, винаги спазвайте златното правило в етикета: Не повече от пет аксесоара във визията ни заедно с блестящите копчета на дрехите, лъскавите рамки на очилата и обиците, които се броят за две отделни бижута.

В стилната визия акцентът винаги е един!