БГ радио, събери си версиите… пардон – статуетките от Тото

Господи, защо не си прибереш вересиите! Вероятно с тази реплика мнозина са проследили тиражираната през последните дни реплика на Тото от Скандау от 2021 г. за Левски и Ботев:

„И много се дразня, когато слушам някой път как Ботев и Левски са се борили за нашата държава. Ботев и Левски са шесто поколение турци. Защото те са родени 600 години, след като това тук е Турция“.

 

След подобна скандална неграмотност, съчетана с нагла агресивност, ако бяхме в Япония, учителите на Тото трябваше вкупом да си направят сепуку. И БГ радио също – защото през въпросната 2021 г. му е връчило не една, а четири свои годишни награди!

Ако се чудите как сте могли да пропуснете толкова успешен изпълнител, ще ви обясним накратко: Тото има една самостоятелна песен, за която наляво и надясно разказва сълзливи истории. Как споделил демото й в затворена група в мрежата, а негов фен много плакал от притеснение дали вариантът, който ще му предложи за припев, ще бъде подходящ. И вие ще ревнете, като чуете песента. Началото е достатъчно:

Ако не бях израснал точно там“ пее лирическият герой, но къде точно – не става ясно през цялата песен…

„Ако не бях разбрал от малък какво е немота“ – продължава Тото с откровенията си… А ние ще трябва да охладим ентусиазма му, с който така напира да сподели познанията си за немотата, защото, уви, той и сега не е наясно с нейното значение. Бърка думата с „немотия“. „Немота“ е невъзможност за говорене поради глухота.

А последното му изповедно въпросче в първия куплет на тази тъй откровена песен, си плаче за самосезиране от страна на компетентните органи:

„Ако не бях наказан с лицето към стена, щях ли да почвам да убивам и крада?“

Разбира се, веднага ще ни отговорят, че това е художествена измислица. Но тя поставя под въпрос самоидентификацията на лирическия герой, както вероятно биха се изразили учителите на Тото, ако все още не са потънали вдън земя от срам. Какъв е Тото? Убиец и крадец ли? С тази песен опитва ли се да се оневини?

Имайки предвид мащабната рекламна кампания около песента, няма какво да се измъчваме с повече питанки.

Родните ни текстописци какво чакат? Да започват да пишат за всички жертви на обстоятелствата – Влади Горанов, Румен Овчаров… за когото се сетят – всички са невинни, защото като малки са ги оставяли с лице към стената. И не е нужно да сме психотерапевти, за да ви го заявим ясно и категорично. Но не потъвайте толкова надълбоко в спомените, обърнете поглед към бъдещето!

След по-малко от месец БГ радио ще отпразнува 22 си рожден ден. На националния празник – 3 март. Тогава отново ще лъска имидж – ще се хвали колко се грижи за съвременната българска култура и музика. Ще припомня как неговата основна цел е да подпомага тяхното развитие.

Едва ли някой ще повярва. Тото от Скандау е достатъчно красноречив пример. Ако това е било най-доброто от съвременната българска култура и музика през 2021 г., то по-добре БГ радио да беше обявило нулева година.

Но както гласи една клиширана фраза: Човешко е да се греши, божествено е да се прощава и почитателите на БГ радио вероятно ще се опитат да забравят за срамната 2021 година. Но при едно условие – ако организаторите на конкурса си приберат вересиите, пардон наградите от Тото от „СкандаУ“.

А певецът, за да не страда много, да се върне обратно в училище. В първи клас – в часовете, в които децата учат сричките. С неговите „па-па-па“, от които изобилства още едно от отличените му творения, той ще намери топъл прием сред първолаците. И когато започне да учи история със същите деца в по-горните класове, няма да му се подиграват, че е толкова изостанал. Няма да го сочат с пръст, че не е чувал за Османската империя. Ще му съчувстват. Ще му помагат. Може дори да му подсказват. Разплакахте ли се от умиление?

Не? Не вярвате нито дума в това, което ви разказваме? И ние не вярвахме, когато научихме за отличените от БГ радио изпълнители на 2021 г., ала с едно „па-па-па“ далеч се стига. Но да не сипваме повече сол в раната. На ход са организаторите на наградите.

Ще видим ли Тото от „Скандау“ на 3 март – на годишнината на БГ радио да обяснява какви турци са Левски и Ботев?