Бернар Арно е първият европеец с лично състояние над 100 млрд. щ. долара

Светът вече има трима богаташи, всеки от които с лични състояния от по над 100 млрд. щ. долара, сочи 500-членният „индекс на милиардерите“ на агенция „Блумбърг“ (Bloomberg Billioners Index).

Това са американците Джеф Безос и Бил Гейтс и французинът Бернар Арно – най-заможният човек на Стария континент. Арно, който ръководи LVMH, влезе в клуба на „стомилиардниците“ на 18 юни след като пазарната оценка на мултинационалния конгломерат за луксозни стоки се повиши с 2.9% – до рекордните 368.80 евро за акция. Личното му състояние се е увеличило с почти 32 млрд. щ. долара от началото на годината – най-високият ръст сред останалите участници в индекса на „Блумбърг“.

Френските мултимилиардери са натрупали най-много активи сред европейските членове на богаташкия индекс на „Блумбърг“ през 2019-а. Арно, Франсоа Пино и Франсоаз Бетанкур Майерс, които си „поделиха“ над 40 млрд. долара. Междувременно, състоянието на братята Жерар и Ален Вертеймер, които стоят зад бранда „Шанел“, нарасна с 9.9 млрд. евро след като в началото на седмицата компанията обяви двуцифрен ръст (12.5%) на оборота за 2018-а. Резултатът класира „Шанел“ непосредствено след „Луи Вюитон“ от конгломерата LVMH на Арно, чийто оборот надхвърли 10 млрд. евро през миналата година и преди водещия бранд „Гучи“ на Kering Group на Пино с продажби за 8.28 млрд. евро през 2018-а.

http://cdn1.banker.bg/uploads/2019-06/298149/one_col_limit_mobile_c7cf4731-f250-4f47-a496-100201cddb23.jpg

Състоянието на Арно от 100.4 млрд. щ. долара вече е еквивалентно на 3% от БВП на Франция и е показателно за огромната пропаст между бедни и богати в родната му страна, където протестантите настояват за повече облаги, плащани от заможните. Голям принос за отличните резултати на LVMH Group (собственик на производителите на шампанското „Дом Периньон“ и на часовниците Tag Heuer) имат китайските потребители, които въпреки растящото търговско напрежение не се отказват от ръчните чанти на „Луи Вюитон“ и от коняка „Енеси“. Акциите на компанията са поскъпнали с 43% през тази година – трети по сила финансов резултат сред членовете на френския борсов индекс CAC 40.

Седемдесетгодишният Арно и семейството му са сред магнатите от сектора за луксозни стоки, които през април обещаха да дарят над 650 млн. щ. долара за реконструкцията на полуразрушената от опустошителен пожар световно известната парижка катедрала „Нотр Дам“. Арно контролира близо 50% от LVMH чрез фамилната холдингова компания Groupe Arnault и е собственик на 97% от модната къща „Кристиан Диор“, основана три години преди да се роди преди 1949-а.

Арно навлиза на пазара на луксозни стоки след като през 1984-а поглъща текстилната група Boussac, която по онова време притежава „Кристиан Диор“. Той запазва само модната къща и продава целия останал бизнес на групата, като получените средства използва за покупката на контролен дял в LVMH през 1988-а.

Другият „стомилиардник“ – Бил Гейтс – един от основателите на „Майкрософт“, е дарил над 35 млрд. щ. долара на фамилната фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Основателят на „Амазон“ – Джеф Безос, пък „обедня“ с 40 млрд. щ. долара през тази година след постигнатото след развода споразумение с бившата си вече съпруга Макензи Безос.