Bentley Exp 100 Gt : Автомобилът на иновациите и безкрайните възможности

Bentley гледа към бъдещето с концептуалния автомобил EXP 100 GT, който съчетава изкуствен интелект с екстремно здрави материали.Изцяло електрически, с възможност за автономно шофиране, EXP 100 GT беше представен през месец юли в чест на 100-годишнината на марката. Изработен от леки алуминиеви и карбонови компоненти, най-новият концептуален автомобил на Bentley включва това, което компанията описва като набор от устойчиви компоненти.

Става дума за външна боя, направена от рециклирана пепел от оризови люспи – страничен продукт, който иначе би се оказал на сметището. Купето е тапицирано с дървесина на 5000 хил. години съчетана с меден метал.

Интериорът включва 100% кожени седалки, изработени от отпадъчните продукти от винопроизводството, британски вълнени килими и бродирани повърхности от органичен памук.Според Bentley, концепцията за нулеви емисии е адресирана към високоскоростни шофьори на дълги разстояния през 2035 година. Автомобилът има автономни възможности за самостоятелно движение , а пътниците могат да се насладят на тръпката от шофирането, когато пожелаят.

“Това е свят на споделени луксозни преживявания, в който пътниците и шофьорите се радват на равноправен статут в удоволствиеот от вълнуващите си пътувания“, казват от Bentley.

Автомобилът е оборудван с R-Type Continental Hunch в задната част на автомобила, кръгли фарове, които припокриват решетката, и тяло с дължина 5.8 м и ширина почти 2.4 метра. Вратите с ширина от два м са проектирани да се въртят навън и нагоре за лесен достъп.

Кабината е интегрирана с изкуствен интелект (AI), известен също като Bentley Personal Assistant, който позволява на потребителите да командват с жестове и ръце към предния или задния интерфейс. Чрез AI системата, потребителите могат да променят настройките, като превърнат стъклата в непрозрачни, или да включат режим на пречистване на въздуха.

Системата за изкуствен интелект работи заедно с адаптивни биометрични седалки, за да предотврати нежелани команди. Това може да се конфигурира по три различни начина, в зависимост от това дали собственикът управлява или използва автономния режим. Биометричните сензори наблюдават температурата, позицията на пътниците и условията на околната среда, за да осигурят оптимален комфорт.Например, реактивните повърхности на седалките са в състояние да отговорят на позицията на пътника по време на шофиране, като автоматично предлагат повече подкрепа, когато е необходимо. Тези сензори са вградени в автомобила, за да проследяват движенията на очите и главата, както и кръвното налягане на шофьора.

„Bentley EXP 100 GT представлява вида автомобили, които искаме да направим в бъдеще. Подобно на емблематичните бентлита от миналото, този автомобил се свързва с емоциите на пътниците си и им помага да почувстват преживяването и да запазят спомените за наистина невероятното пътуване“ казва директорът на Bentley .

Електрическата задвижваща система е в състояние да захранва четири двигателя, които могат да преминат от нула до 60 мили в час за по-малко от 2.5 секунди, с максимална скорост от 186 mph и максимален въртящ момент от 1.500 нютона.

Използвайки бъдещата технология на батериите, EXP 100 GT предлага пет пъти по-висока от обичайната плътност на енергията, като отнема само 15 минути за зареждане до 80% капацитет. Наред с това разполага с интелигентно управление на захранването и зареждането, като второто автоматично се поема от Bentley Personal Assistant.