Българските плодове със специален приз на елитно берлинско изложение

Преди броени дни наши сънародници бяха наградени на Международното изложение за пресни продукти Fruit Logistica, което се проведе в Берлин за 30-ти пореден път.

 

По информация на различни медии, българските земеделски производители успяха да се представят блестящо на тазгодишното берлинско изложение Fruit Logistica, бидейки подкрепени от Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“.

Част от участниците са членове на Съюза на Дунавските овощари и Съюза на Дунавските овощари. Те впечатлиха посетители и партньори с вкуса и качеството на родните плодове и зеленчуци.

Нашите представители през тази година.

Успяхме да постигнем целта си и да покажем, че в тези трудни времена България запазва конкурентоспособно производство на плодове, достигайки нивото на водещи световни производители. Зад всеки произведен плод стои история за отдаденост, иновация, постоянство и много труд, за да успеем, въпреки проблемите, пред които сме изправени всеки сезон. Гордеем се, че работим ръка за ръка с нашите партньори от Добруджанския овощарски съюз и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Искаме с преработватели, търговци на едро и дребно и потребителите да разберем как изглежда бъдещето на индустрията ни, въз основа на изискванията на всички страни.“ – съобщи Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари.

Николай Колев.

Тазгодишните тенденции, открояващи се на форума, показват, че цената вече е основен фактор за покупка. Екстремните метеорологични условия, войната в Украйна и други фактори също допринасят за увеличаващата се цена на плодовете и зеленчуците.

Българският щанд през 2022 година.

Секторът е застрашен от рецесия и точно в такива моменти участието в международни изложения се превръща в двигател за преодоляване на трудностите. Признаците за плахо подобряване в областта на логистиката е добър знак, но остават сериозни предизвикателства, като по-малко атрактивни обменни курсове на еврото, ограниченият брой шофьори на камиони в Европа и по-високите цени на горивата. Затова от Съюза на Дунавските овощари сме още по-мотивирани да оказваме допълнителна подкрепа на родните фермери да реализират продукцията си със самочувствие за нейното качество и вкус.“ – допълни Николай Колев.