Бъдещето, което сме си заслужили

Умен картоф, роботизирана котка без глава и други странни оферти на голямо технологично изложение.

 

 

В Лас Вегас се състоя поредното Consumer Electronics Show (CES)  – едно от най-големите технологични събития на годината. Но за разлика от MWC в Барселона и IFA в Берлин, на които се представят нови смартфони, в CES цялото внимание се фокусира върху потребителската електроника: хладилници, телевизори, фурни и други домакински дреболии. По-рано това събитие наистина интересуваше специалистите и придвижваше индустрията напред, но напоследък предизвиква твърде противоречиви реакции в социалните мрежи. Представяме ви най-странните изобретения CES 2020.

Cyrcle Phone

Създателите на кръглия телефон Cyrcle Phone описват устройството си като „неправоъгълен смартфон за неправоъгълни хора“. Поради необичайната си форма, апаратът е в концептуален етап от 2015-а: компанията dTOOR, която върви уверено срещу тенденциите, така и не може да намери купувачи или да адаптира популярни приложения към кръглия дисплей. Затова авторите му представиха за пореден път творбата си, грубо отпечатана на 3D принтер.

Разработчиците на Cyrcle Phone категорично не разпознават и съвременните формати за пренос на данни, разчитайки на добрата стара кабелна връзка. Устройството има цели два жака за слушалки за едновременно слушане на музика. Но с това, прищевките на авторите: устройство разполага и с два слота за SIM карти, както и с две камери.

Умен картоф

Комплектът за превръщането на грудка в гласов асистент се състои от антена с чип, запоена към острието и специално приложение. Ентусиаст от Франция твърди, че устройството му се захранва от картофи и е в състояние да съживи всякакви грудки. Защо картофеният гласов помощник е по-добър от Siri или Google Assistant? Защото има мечта и е жив, за разлика от интелигентните високоговорители (въпреки че и той, както другите гласови помощници, не зачита поверителността на потребителя, признава авторът).

Проектът вече е достигнал до етап на финансиране, френският предприемач възнамерява да събере добри инвестиции. Цената на устройството е 30 евро и не включва стойността на картофа.  Досега само 39 души са подкрепили проекта.

RollBot

По някаква причина продуктите, съчетаващи вулгарност, безполезност и гениалност, винаги са били в изобилие в CES. Но най-странният микс се получава, когато разработчиците вземат идеите, лежащи на повърхността, и ги претворят в реалност. Например, доставящият тоалетна хартия  робот – RollBot,  е миниатюрен куриер и пазител на най-важните неща в къщата.

LuluPet

LuluPet е пълноценна мини клиника за вашия домашен любимец. Устройството не само приема котешките отпадъци и мери теглото на животинката, но също така анализира урината и други продукти от жизнената дейнст на домашни любимци. Това, разбира се, не е единствената интелигентна котешка тоалетна на CES 2020. Но е единственото устройство, което наистина може да прецени състоянието на домашния любимец, а не просто да се самопочисти. Мини клиниката работи с гласов асистент, така че собственикът може да се информира за състоянието на котката или да разбере дали е яла, пълна ли е купичката й и така нататък.

Qoobo

Роботизираната котка Qoobo е както най-сладкото, така и най-плашещо устройство на CES. При докосване възглавница, с форма на тялото на домашен любимец, започва да мърка и да върти пухкавата си опашкаа. От друга страна, „животното“ няма глава и изглежда твърде странно.