Audi S8+ е най-мощният спортен седан в премиум сегмента

Audi развълнува приятно феновете на бързите и луксозни автомобили, представяйки новия S8+ с 605к.с. и максимална скорост до 305 километра в час. Каросерията на спортния седан е лека и изградена почти изцяло от алуминий по технологията Audi Space Frame, което я прави тежка само 231 килограма.

За S8+ инженерите на Audi са усъвършенствали двигателя 4.0 TFSI, като в случая V8 битурбо агрегатът позволява ускорение 0 до 100 км/ч. за 3.8 секунди, а скоростта е ограничена електронно до 250 километра в час. По желание тя може да бъде увеличена на над 300 километра в час. Мощността от мотора се предава чрез 8-степенната трансмисия Tiptronic, през системата за двойно предаване quattro и спортния диференциал. Новият автомобил има още окачване Adaptiv Air Suspension Sport и динамична кормилна уредба – и двете настроени от експертите на немския автопроизводител съгласно специфичните особености на модела S8 Plus.

В Германия колата ще се предлата серийно с оформените специално за S8+ 21-цолови джанти и гуми с размер 275/35. Наред с усилените въглеродни влакна на керамичните спирачки със спирачни апарати „Audi Ceramic„ пакетът съдържа и спортна уредба с две овални черни крайни тръби от двете страни, модифицирана от quattro GmbH за една по-впечатляваща акустика. Колкото до екстериора на автомобила, впечатление прави спойлерът на задния капак, който е лакиран серийно в цвета на автомобила, но може и да е от карбон, от какъвто са насочващите плоскости в страничните отвори за въздух и заострената част на предната престилка. Светлините се предлагат серийно с матрична LED технология и динамизирани мигачи. Дългите светлини са разделени по 25 светодиода за всеки блок и могат да бъдат включвани, изключвани или отслабвани за да осветяват пътя без да заслепяват насрещното движение. 

Интериорът на S8+ е обшит с черна естествена кожа, оборудван със спортни седалки и таван покрит с черна алкантара. Черен пиано лак е изборът за лоста на Tiptronic трансмисията и централната конзола. Кръглите контролни уреди са със сив циферблат и бели стрелки, а педалите са от нъръждаема стомана. Audi S8+ идва със серийно оборудване от амбиентно осветление, комфортен ключ с управляемо чрез сензори заключване на багажника, кожен салон и сервозаключване на вратите с вакуум. Включени са различни асистиращи системи, също и динамичен пакет, включително Audi Pre Sense Plus, четири-озонов автоматичен климатик, музикална уредба Bose Surround и система MMI Navigation plus с МMI touch.

Audi S8+  се продава на пазарна цена от 145 000 евро, а от модела Audi S8 знаем,че комбинираният му разход на гориво е 9.4-9.6 литра/100 километра.