Астрология: Какво ни казва Лилит

Както неотдавна ви разказахме, астрологията е наука, която продължава да се развива и да ни впечатлява с безбройните си тайни. Освен десцендентите, за които вече писахме – https://special.bg/destsedenti-kakvo-predstavlyavat-te-i-kakvo-govoryat-za-lyubovniya-vi-izbor/, напоследък Черната Луна Лилит – все така мистериозна и изкушаваща – също добива все по-голяма популярност.  Разказваме ви за нейната символика, история и смисъл в астрологията.

 

Същност

Черната Луна фактически представлява тъмна празнина, която маркира най-отдалечената точка на лунната орбита около Земята. Тъй като орбитата на луната е елипсовидна, това означава, че земният спътник разполага с цели две централни точки: Земята и Лилит.

В интерес на истината, тъмният обект се смята за хипотетична втора луна на Земята, със същата маса като светлата си сестра. Идеята е лансирана през 1918-а от английския астролог Уолтър Горн Олд.

Тъй като Черната Луна прекарва приблизително 9 месеца във всеки от 12-те зодиакални знака, тя не само ги зарежда с есенцията на митологичната фигура Лилит, но играе и важна роля в наталната карта на човек. Според астрологията тя олицетворява първичните импулси и поведение, сексуалното желание, ахилесовата пета, бунтарският дух и тъмната страна на всеки човек.

 

Лилит във фолклора

За евреите Лилит била първата жена на Адам, създадена от същата глина като него. Но защото отказала да му се подчинява, смятайки, че са равни, тя си тръгнала бясна от Райската градина. Не след дълго се превърнала в демон и станала майка на някои от най-страшните чудовища, познати на човечеството.

Лилит от Джон Колиър, 1887.

В шумерската митология Лилит е директно представяна като демон на нощта, който се храни със сексуалните желания на мъжете, наранява бременните жени и пие кръвта на новородените.

Как са изобразявали шумерите Лилит.

Въпреки жестокия си характер, Лилит е описвана като невероятно красива жена, чиято долна част на тялото е изцяло погълната от пламъци; в някои легенди тя има дяволски крила или рога. Неслучайно първата жена на Адам олицетворява похотта, плътското желание, бунтовничеството и всичко, което е смятано за табу.

 

Лилит в наталната карта

За да разберете в кой зодиакален знак се намира вашата Черна Луна, е важно да видите наталната си карта. Има най-различни сайтове, с чиято помощ  можете да направите вашата, ако не разполагате с такава, опитайте тук https://astro.cafeastrology.com/natal.php . За по-точни резултати, е много важно да знаете приблизителния час на раждането си.

Как да разпознаете знака на Лилит в наталната ви карта.

След като сте готови, вече можем да пристъпим към значението на Лилит за всеки от 12-те знака на зодиака.

Лилит и дванадесетте зодии

Лилит в Овен

Хората с Лилит в Овен са изцяло доминирани от импулса и са много конкурентни и независими. Когато се сърдят могат да бъдат безпощадно агресивни. Освен това представителите на този знак искат да получат всичко на момента; прекомерната им дързост понякога може да бъде опасна. Част от кармата им в този живот включва овладяването на крайните страсти. Но те са надарени с положителния дар на храбри лидери.

 Лилит в Телец

Родените под този знак са доста неустоими. Те са и много сексуални, но любовта им към фините неща в живота може да бъде леко прекалена. Освен това Телците в Лилит обичат половия акт и са готови да направят всичко, за да бъдат задоволени. Но именно в това се крие кармата им в този живот – да се научат да контролират сексуалността и манията си за притежание. Въпреки това представителите на този знак се раждат с невероятен чар, който твори повече добрини, отколкото злини.

Лилит в Близнаци

Лилит в Близнаци почти никога не е задоволена. Тя е и любопитна, повърхностна, инфантилна, дребнава и ненужно скептична. Резките промени в настроението й са често явление. Докато тъмната страна на Лилит в Близнаци се характеризира с кавгите и сеенето на раздори, то светлата се изразява в изключителен, блестящ ум. Нейните кармични задачи са две:  да се научи да общува по-добре и да страни от клюките.

Лилит в Рак

Освен че са много интуитивни, Раците предпочитат да бъдат подчинените в една връзка. Но могат както да се грижат за любимите си хора, така и да манипулират останалите емоционално. Тъй като представителите на този знак са склонни да се страхуват от раздялата, те трябва да намерят своята независимост.

Лилит в Лъв

Типичните негативни страни за огнения знак, като нарцисизъмът, гордостта, егото, жаждата за внимание и самолюбието, са допълнително подсилени от Черната Луна. Сексът за Лилит в Лъв е истинско удоволствие, но освен, че е ненадмината в него, тя също така няма да откаже да се любува на образа си в огледалото. Докато работи над укротяването на егото си, Лилит в Лъв е надарена с блестяща харизма, която да носи искрено щастие на хората около нея.

Лилит в Дева

На Лилит в Дева също не ѝ липсват перфекционизмът, манията по личната хигиена и склонността към критикуването. Но в спалнята тя е доста сексуална и мистериозна, предпочитайки партньорът ѝ да върши повечето работа. Кармата ѝ в този живот я учи да не се чувства малоценна и виновна за всичко. Една от позитивните ѝ страни е способността да чете мислите на любимия си човек.

Лилит във Везни

Везните могат да бъдат невероятно съблазнителни и пленителни, подсилвани от влиянието на Венера. Понякога представителите на въздушния знак  страдат от липсата на справедливост, въпреки че неуморно се борят за нея. Ето защо Везните трябва да се научат да приемат хората такива, каквито са. Впрочем родените с Лилит във Везни се открояват с качествата си на опитни водачи и очарователни дипломати.

Лилит в Скорпион

Знае се, че енергиите на Лилит и Скорпиона са доста близки, затова родените под този знак са изключително сексуални, неустоими и големи любовници. Но представителите на Лилит в Скорпион трябва да научат своя кармичен урок да вярват на ближния си, вместо да бъдат обсебени от него или да го ревнуват. Скорпионите могат да бъдат и много грижовни към любимите си хора.

Лилит в Стрелец

Когато се намира в Стрелец, Лилит иска повече и повече, лесно се превъзбужда, особено, когато пътешества. Обича да посещава нови и интересни места. Освен че трябва да се научи да вярва повече, Лилит в Стрелец може да бъде и много вдъхновяваща за своето обкръжение.

Лилит в Козирог

Родените под този знак могат да бъдат доста безпощадни. Ако желанията и мечтите им не се изпълнят, стават кисели и студени. В интерес на истината, влиянието на Лилит върху Козирог ги потиква да смесват бизнеса със сексуалното удоволствие. Поради тази причина е много важно да се научат да разграничават емоциите от амбициите си. Въпреки това са надарени с изключителна издръжливост.

Лилит във Водолей

Сексуална бунтарка – ето това е Лилит във Водолей. Освен че много държи партньорът ѝ да бъде уникален и различен от останалите, тя също така е обсебена от свободата си – нейната дума срещу света. Затова кармичният ѝ урок в този живот я стимулира да се научи на съчувствие. Противоположно на тъмната ѝ страна, Лилит във Водолей е обожавана от мнозина и може да мотивира хората около нея да защитават правата си.

Лилит в Риби

Представителите на този знак предпочитат фантазията пред реалността. В спалнята са обикновено подчинени, а воайорството ги възбужда. Освен това сексът за тях е вид бягство от реалността, а потискането на собствените им чувства е често явление. Ето защо Рибите трябва да се научат да поставят ясна граница между въображението и действителността. Въпреки негативите си, родените под знака на Рибите са надарени с невероятни психически способности.