Слънчева енергия: кои продукти съдържат витамин D и какви са ползите от него

През есенно-зимния сезон често усещаме умора, сънливост и раздразнителност. Това състояние се обяснява просто: в студеното време денят става по-къс, поради което количеството слънчева енергия съществено намалява. Задно с ултравиолетовите лъчи от нашия живот постепенно изчезва и калциферолът, по-известен като витамин D. Разказваме ви защо той е необходим на човешкия организъм и в кои храни да го търсим.

 

Защо се нуждаем от витамин D

Витамин D се изработва в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Но за да може организмът да получи достатъчно слънчева светлина, за да синтезира витамина, трябва да се спазват редица условия. Повърхността на кожата да е открита поне 40 на сто, ъгълът на падане на слънчевата светлина също има значение. Важен фактор е и чистият въздух. Предвид фактът, че градските жители дори през лятото не винаги имат възможност да си правят слънчеви бани, с идването на студовете всички ние попадаме в зоната на риска, свързан с недостига на витамин D.

Важният микроелемент е необходим за ефективното функциониране на целия организъм. На първо място той отговаря за правилната работа на нашата нервна, имунна и ендокринна система. Многобройни изследвания показват, че приемът на витамин D има съществена роля в комплекса от мерки за профилактика на онкологичните заболявания. Любопитно е, че той притежава изразена противовъзпалителна функция. При нормално равнище на витамин D в организма, кожните наранявания зарастват значително по-бързо. Именно този елемент забавя процесите на стареенето и подпомага нормалното протичане на бременността.

 

Как да разберем, че не ни достига витамин D

Липсата на достатъчно количество витамин D е често явление, което зависи от здравословното състояние на човека и региона, в който живее.

По правило хората приемат първите симптоми на авитаминозата за умора и недостиг на сън. Мускулната слабост, безсънието, загубата на апетит и влошеното зрение наистина могат да са признаци на преумора. Но ако не се вземат своевременни мерки, последиците могат да бъдат много по-сериозни. Честите простудни заболявания, отлагането на калциеви соли в органите, кариесите и заболяванията на венците, крехкостта на костите – всичко това са основни симптоми за недостиг на калциферол.

Това състояние е особено опасно за децата. Обикновено недостигът на витамина се проявява като забавяне на растежа и може да провокира развитието на сколиоза.

 

Как да се храним, за да възстановим нивото на „слънчевия витамин”

За бързото и ефективно решаване на този проблем специалистите често препоръчват синтетични витамини. Но определянето на необходимото количество зависи пряко от физиологичните характеристики  на съответния организъм – ръст, тегло и така нататък. Най-добре е оптималната доза да бъде назначена от семейния лекар.

Определено си струва да преразгледаме начина си на хранене, избирайки продукти богати на витамин D. Лидер в това отношение е тлъстата риба. В сьомгата, например, се съдържа над 500 IU (международни единици) от този микроелемент, което на свой ред представлява 60% от дневната доза. Скумрията, херингата, рибата тон също съдържат голямо количество витамин D.

Рекордьор по съдържание на калциферол е дробът от треска. Една проста, но вкусна салата от този продукт с добавени яйца (чиито жълтъци също съдържат известно количество витамин D) и пресен зелен лук може да бъде чудесна закуска или пълноценна вечеря.

Стридите съдържат около 320 IU витамин D на 100-грамова порция. Млечните продукти, в разумни количества, също няма да навредят на здравето ни. Заквасената сметана, например, съдържа до 50 IU на 100 грама, в киселото мляко, сиренето и сметаната – между 40 и 60 IU. Тофуто и соевото мляко се отличават с особено голямо съдържание на калциферол, както и някои видове гъби.

Витамин D е изключително важен микроелемент, чието съдържание трябва да се следи, защото именно от него зависи нашия имунитет, добро здраве и настроение. Човек трябва да приема 600 IU витамин D при нормални обстоятелства. Ако организмът изпитва дефицит, дневната доза се увеличава. В такъв случай, няма как да наваксаме само с консумацията на подходящи продукти. Трябва да се обърнем към лекар, който да определи дозата и да контролира състоянието ни.