Aston Martin V12 Speedster – само за колекционери

Екзотичната кола за ценители, с цена от 800 000 щатски долара и без предно стъкло, ще се произвежда в изключително ограничен брой.

 

Идеята на суперавтомобила V12 Speedster е да предложи съвсем различно изживяване за тези, които вече имат гаражи, пълни с екзотични коли от най-висок клас.

Започвайки от по-ниска база, Aston изглежда се е насочил в правилната посока. Компанията заяви, че ще направи не повече от 88 коли с името V12 Speedsters. Поради интереса и тенденцията на повишено търсене, пълното разпределение ще бъде запазено до момента, в който производството започне през второто тримесечие на следващато година. В условията на аномимност представител на компанията твърди, че вече има предварителни уговорки за около три четвърти от обявените бройки, въпреки че цената за всяка е над 800 000 щатски долара.

Може да се твърди, че Aston отдавна намеква за създаването на подобен автомобил, особено след като показа показа CC100 Speedster – произведен за честването на 100-годишнината на бранда още през 2013 година. V12 Speedster ще ползва същата платформа, която е в основата на спортните автомобили DB11 и DBS Superleggera. Мощно двойно турбо и 5.2-литров агрегат V12 ще създават приблизително около 700 конски сили. Използвайки същата, монтирана отзад, осемстепенна автоматична скоростна кутия ZF, кабриолетът би трябвало да ускорява още по-бързо. Машината ще дава време близо до 3.0 секунди от 0 до 100 километра в час и ограничена максимална скорост от 300 километра в час, които ще се постигат с лекота.

Speedster ще се продава само за писти в Съединените щати, поради липсата на предно стъкло. Aston не планира да предлага стъклопакети по избор и има вероятност колата така и да остане без разрешение за използване по обществените пътища.