ASB Nautilus – германски инженери създадоха първата в света стъклена хидромасажна вана

Разширена функционалност и минималистичен дизайн – така описват ASB Nautilus производителите ѝ от германската фирма ASB, известна със своите експерименти с материали.

 

Тази дизайнерска вана е прекрасен пример за това как чрез прилагането на нови технологии може не просто да се отвори нова ниша в този консервативен пазар, но и да се сложи началото на ново направление в проектирането на хидромасажни вани.

Практически изцяло стъклената конструкция далеч не е единственото нововъведение на ASB Nautilus. Какво друго ѝ е уникалното? Как са внедрени в проекта мултимедийни технологии?  Има ли някакви ограничения за мястото, където да се монтира „Наутилус”-ът? И защо в хидромасажната дизайнерска вана не са предвидени седалки или пейки?

Ето част от отговорите на тези въпроси.

„Хидромасажните вани струват доста скъпо, при това на пазара няма голямо разнообразие от модели. Обикновено в джакузитата има твърде много пластмаса, а те трябва да са поставени на масивен фундамент. Създадохме ASB Nautilus, за да избегнем тези неудобства” – отбелязва Кристоф Бабинси, генерален директор на ASB. Тази дизайнерска вана е проектирана от ASB Glassfloor – подразделение, което се специализира в иновации в областта на стъклото и светодиодите.

Стените и дъното на хидромасажната вана са изработени от безопасно стъкло, само съединителните планки са от неръждаема стомана. Благодарение на този избор на материала конструкцията не само е напълно прозрачна, но и лесно се почиства за разлика от пластмасовите аналози.

Самата стъклена конструкция на ASB Nautilus, а също специалният подиум, във вътрешността на който са разположени нагревателният елемент и филтрационната система, могат да бъдат монтирани както в сграда, така и на балкон и дори навън. Монтажът отнема само един час. А затоплянето на водата до 40° отнема от 4 до 8 часа в зависимост от нагревателната система.

Дизайнерската вана ASB Nautilus е с дължина и ширина 2 м, височината ѝ  е 1 метър. Моделът се разпространява в три варианта.

Първият модел разполага само със светодиодно осветление по периметъра на стъклената конструкция.

Вторият модел е допълнен с подово осветление.

А в третия модел активно се използват мултимедийни технологии – в дъното е вграден екран, на който може да се показват всякакви изображения и видео, за да се създаде необходимата на ползвателя атмосфера. Управлението на осветлението и мултимедийните технологии, както и на температурата и подаването на водата се осъществява чрез приложение в смартфона.

Липсата на пейки и седалки в ASB Nautilus не е недовършена работа на дизайнерите, а следствие от придържането им към определена философия. Един от източниците на вдъхновение при създаването на ваната са японските геотермални извори, наречени онсен, в които за посетителите също не са предвидени изкуствени седалки.