Apple създаде игра за iPhone, посветена на Уорън Бъфет

Технологичен гигант  разработи мобилна игра, в която предлага да пробвате първата професия на Уорън Бъфет – разносвач на вестници.

Много преди да стане един от най-богатите хора на планетата, Уорън Бъфет се е занимавал с доставката на вестници. На 13-годишна възраст той ги разнасял с колело в родния си град Омаха. За да отдаде почит на първата професия на легендарния инвеститор, Apple създаде мобилната игра Warren Buffett Paper Wizard. Тя е разработена в сътрудничество с Wildlife Design и е първата от 11 години насам, създадена за iPhone.  Последната беше покер приложението Texas Hold’em от 2008 година.

Paper Wizard  напомня класическата игра Paperboy, разработена за конзолата Atari през 1985 година. Играчът може да доставя вестници или в Омаха, или в Купертино, където се намира централния офис на на Apple. Според описанието на приложението в App Store, на играча се предлага  да се опита да „хвърли вестника като легендарния Уорън Бъфет“ и да събере „Warrenbaks“. Приложението има рейтинг на играчите. От пускането на играта Уорън Бъфет е поставен на първото място, а преодоляването на рекорда му от 15 350 точки е почти невъзможно.

Инвестиционната компания Berkshire Hathaway, в която 88-годишният милиардер съвместява  длъжностите на главен изпълнителен директор, президент и председател, притежава  5% от акциите на Apple. Главният изпълнителен директор на компанията – Тим Кук, заяви пред CNBC, че смята присъствието на Уорън Бъфет в списъка на инвеститорите за „чест“ и „привилегия“. „Знаехме, че той не инвестира в технологични компании и в компании, чийто бизнес не разбира. Бъфет го е произнасял  много ясно. Така че той определено вижда Apple като компания, работеща за потребителя и аз намирам нещо много специално в това, ”каза Кук. Той добави, че е научил за инвестициите по същия начин, както всички останали – от отчетите на Berkshire.