Изброяваме прости и ефективни рецепти за леко междинно хранене, което действително утолява глада.
Приемането на малки порции храна приблизително през 3 часа може да ви помогне да поддържате по-стабилно ниво на захарта в кръвта през деня. И това на свой ред може да ви помогне да избегнете силния глад, за да не преяждате на обяд или вечеря. Важно е обаче да избирате правилно продуктите за междинното похапване, за да избегнете нежелан ефект.
Което е още по-важно – не похапвайте механично, между другото, съсредоточавайте се в храненето. Задържайте в устата това, което ядете, и дъвчете бавно. Обръщайте внимание на вкуса и текстурата на поднесеното. На мозъка са му необходими около 20 минути, за да получи съобщението, че сте се заситили. Изчакайте, преди да посегнете към поредната хапка.
Хумус
Пригответе известно количество добре разбит хумус у дома (можете да използвате, както нахут, така и соя) и го намажете на пълнозърнести крекери или питки. Хумусът представлява пикантна подправка за нарязани зеленчуци, което може да се нарече още по-сполучливо нискокалорично ястие.
Авокадо
Богатото на храни авокадо е мощен източник на полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Поръсете парченца авокадо с морска сол или напълнете половинките на плода със сос салса.
Плодове с рикота и ядки
Ако търсите разнообразие, съчетайте любимия си плод с нискомаслено сирене (например рикота), извара или нискомаслено мляко и малко ядки.
Овесени трици
Овесените трици са сложни въглеводороди, затова помагат на стомаха да се засити, без да се повиши захарта в кръвта. Малка купичка овесени трици с нискомаслено мляко, екстракт от ванилия и канела не е никак лоша закуска и не само това – тя е засищащо похапване между основните хранения.