Афиш: Виенският симфоничен оркестър гостува за първи път в България

Чудесна новина за любителите на класическа музика. Тази година прочутият Виенски симфоничен оркестър за първи път ще засвири на българска земя, където също така ще вземат участие и трима даровити наши сънародници. Ето какво друго се знае за предстоящия концерт:

 

Легендарният Виенски симфоничен оркестър (ВСО), създаден преди повече от 120 години, пристига за първи път в България. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта – на 9-ти и 10-ти септември (от 20:00 часа) – на Античния театър в град Пловдив.

Виенският симфоничен оркестър в пълен състав.

Съставът, който е гостувал в повече от 100 държави, ще бъде дирижиран от Маестро Найден Тодоров, виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония, солист ще е цигуларят Марио Хосен, живеещ от години във Виена, а Ивайло Йорданов ще плени публиката с невероятните си изпълнения на контрабаса. Любопитно е да се спомене, че и тримата българи са родени в Пловдив – затова за тях гастролът ще бъде толкова специален.

Програмата, съгласувана и със Сдружение „Тракия“ и подкрепата на Община Пловдив и Посолството на Австрия, ще включва увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Впрочем, Марио Хосен е световно признат като интерпретатор и познавач на музиката на Паганини.

Античният театър на Пловдив, където ще се проведе концертът.

Никога досега не сме идвали в България. Горди сме, че ще посетим Пловдив с два концерта, заедно с виртуозния Марио Хосен и Найден Тодоров, който ще дирижира оркестъра за първи път. Радостта сред музикантите е огромна, а огромното ни щастие се допълва от факта, че това ще се случи на Античния театър. Изключително съм впечатлен от Пловдив – град  толкова древен, а в същото време и толкова млад, с невероятна атмосфера! Благодаря на организаторите и на кмета на Пловдив Здравко Димитров, че направиха това възможно!“ – сподели изпълнителният мениджър на оркестъра и челист в състава Михаел Гюнтер неотдавна по време на пресконференция, провела се в Епископската базилика на Пловдив.

Проведената в Епископската базилика на Пловдив пресконференция.

Билетите могат да бъдат закупени от уебсайта на Eventim чрез този линк – https://www.eventim.bg/bg/bileti/wiener-symphoniker-plovdiv-ancient-theatre-581630/event.html .