Афиш: От есента стартира първият международен цирков фестивал „Златен кон“

По повод 125-годишнина от създаването на първия български цирк.

 

 

 

Циркът в България е създаден през 1897 г. от Петър Панайотов (1878-1926). Бележитият наш сънародник се насочва към цирковото изкуство още през 1889-а, като започва да работи като общ работник в гостуващия италиански цирк на Пизи.

Първите възпитаници на българското цирково изкуство.

Първото му участие е в комична сценка, но след това изпълнява акробатика заедно със свой връстник – Коста Шалгинов. Там се запознава с цирковото изкуство и усвоява акробатиката, еквилибристиката, гимнастиката, дресурата и клоунадата. В интерес на истината, преди да създаде първия български цирк, софиянецът първо подготвя създаването на Първа българска гимнастическа, акробатическа и комична трупа „Българско знаме“ в периода 1892-1897 година.

Именитият Лазар Добрич.

През годините българският цирк се налага като един от световните лидери в акробатиката на дъска, руската люлка, въздушната гимнастика и илюзиите. Наред с това сънародниците ни Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови и трупите „Първанови“ „Балкански“, „Ковачеви“, „Кехайови“, „Стефани“ получават световно признание, впоследствие печелейки и няколко престижни награди като „Златен клоун“ и „Сребърен клоун“.

Сградата на Софийския държавен цирк, изгоряла през 1983 година

Апропо, още през 1905 г. прословутият Лазар Добрич става единственият в света носител на титлата „Сеньор на цирковото изкуство“ с номера „Трапец на смъртта“.

Затова не е чудно, че по случай 125-годишнина от създаването на първия български цирк, още тази есен първият международен цирков фестивал „Златен кон“ ще бъде лансиран – на 28-ми септември и 1-ри октомври. За повече информация, посетете Eventim или касите на Националния дворец на културата.