Адел Хенел и Ладж Ли – новите попълнения на Академията на филмовите изкуства и науки

Преди няколко дни 819 късметлии от света на седмото изкуство бяха поканени да се присъединят към Академията на филмовите изкуства и науки, която е отговорна за връчването на „Оскарите“. Сред поканените бяха и французите Адел Хенел и Ладж Ли. Ето какво още се знае за предстоящото деветдесет и трето издание.

 

Френската актриса, известна с ролите си в „120 удара в минута“( 120 battements par minute) и „Портрет на едно момиче в пламъци“(Portrait de la jeune fille en feu), ще отговаря за избирането на победител в категорията „Актьор“.  А чернокожият кино творец, режисирал „Клетниците“( Les Misérables), за категориите „Режисьор“ и „Сценарист“. Припомняме, че и двамата бяха сред номинираните на тазгодишната церемония по връчването на френските награди „Сезар“, като лентата на Ладж Ли взе приза за „Най-добър филм“.

Адел Хенел и Ладж Ли.

След многобройните скандали през последното десетилетие, свързани със сексизма и расизма, Академията на филмовите изкуства и науки също трябваше да претърпи някои промени. Сега екипът от 9000 души е съставен от 45% жени, 36 на сто хора с различен цвят на кожата, а 50 процента не са американци. Още през 2016-а академията си постави за цел да удвои и утрои броя на дамите и цветнокожите до 2020 година.

С други думи досега никога не е имало толкова голямо разнообразие в журито от самото основаване на престижната церемония. Освен Адел и Ладж сред новодошлите се открояват и имената на Зендая, Оливия Уайлд, Райън Мърфи, Ана де Армас и Ава Дюверней, за която списание „Banker Special” вече писа – https://special.bg/holivud-nova-vazmozhnost-za-ava-dyuverney-i-vzabraneniyatv-film/ .

От ляво надясно: Зендая, Оливия Уайлд, Райън Мърфи, Ана де Армас и Ава Дюверней.

Деветдесет и третата церемония по връчването на „Оскарите“ е планирана да се състои на 25-ти април 2021 г. в Долби Тиътър, Лос Анджелис. Изместването на събитието се дължи на продължаващата пандемия от коронавирус. Впрочем срокът за кандидатстване също бе удължен: до 28-ми февруари. Част от другите промени включват:

– обединяването на двете категории „Най-добър звук“ и „Най-добър звуков монтаж“ в една („Най-добър звук“).

– за „Най-добра музика“ саундтракът трябва да съдържа минимум 60% оригинална музика, а франчайзовете и продълженията му – 80 на сто нова музика.

– за първи път е възможно предварителното гласуване за „Най-добър международен филм“ от всички членове на академията.

Долби Тиътър в Лос Анджелис.

Все още не се знае кой или кои ще са водещите на 93-то издание.