Споразумение за 18 млн. долара с жертвите на Уайнстийн

Близо три години, след като група жени от развлекателната индустрия – актриси и модели – заведоха колективен иск срещу известния американски продуцент Харви Уайнстийн по обвинения в сексуален тормоз и изнасилване, те постигнаха споразумение на стойност близо 19 милиона долара, съобщиха адвокатите им.

 

В момента Уайнстийн излежава 23-годишна присъда за изнасилване и сексуално посегателство. Ако подпише споразумението, ще бъдат прекратени две текущи съдебни производства по два колективни иска – единият, заведен през ноември 2017 г., а вторият – от февруари 2018 г. – като той е срещу Харви Уайнстийн, неговия брат Боб и продуцентската им компания Weinstein Company.

Луизет Гайс.

Предложението за одобряване на споразумението бе внесено в Южния окръжен съд в Ню Йорк. Ако то бъде прието, ще бъде учреден фонд, който ще даде възможност всички жени, малтретирани от Уайнстийн, да предявяват искове за обезщетение.

Луизет Гайс, чието име е на първо място в списъка с деветте ищци, завели колективното дело срещу Уайнстийн, коментира, че благодарение на фонда всички пострадали ще получат някакво общезщетение.

„Естествено никакви финансови средства не могат да покрият нанесените щети , но това е знак, който ще разбуди заспалата корпоративна Америка, която си мисли, че жертвите на подобни посегателства остават сами с миналото си“ – коментира Гайс.

Оказва се обаче, че споразумението не може да угоди на всички. То прави видими дрязгите между жертвите на Уайнстийн – едните, които смятат, че само с колективен иск могат да постигнат реален резултат и справедливост, и другите, които са на мнение, че това може да се направи само с индивидуален иск.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

Тъй като компанията на Уайнстийн – Weinstein Company – подаде молба за несъстоятелност, а самият Уайнстийн е в затвора, взимането на решение по колективния иск отне доста време след подаването му през 2017 година. Когато бъде приключен процесът по несъстоятелност, жените ще трябва да очакват да получат обезщетение наравно с кредиторите – банки, адвокатски кантори и филмови студия. В крайна сметка, ако споразумението бъде одобрено, то ще бъде изплатено от застрахователните дружества, представляващи Weinstein Company.

Според Гайс постигнатото споразумение е най-доброто възможно. От своя страна главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс приветства споразумението, тъй като според нея то ще помогне за решаване на делото, заведено от нея срещу Weinstein Company, Харви Уайнстийн и брат му Боб Уайнстийн за това, че са поддържали враждебна атмосфера в компанията. „След целия тормоз, заплахи и дискриминация жертвите, подложени на всичкия този ужас, най-накрая ще получат нещо, подобно на правосъдие“, коментира Джеймс в профила си в „Туитър“.

Но други адвокати, чиито клиентки са завели индивидуални искове срещу Уайнстийн, смятат, че споразумението е „дълбоко несправедливо“, тъй като самият Уайнстийн няма да плати нищо от джоба си.

Уайнстийн на излизане на едно от заседанията по делото му, гледано в Ню Йорк.

Една от основните критики срещу споразумението е, че ако всички жени, които обявиха, че са били насилвани сексуално от Уайнстийн, подадат иск за обезщетение, а те са много повече от стотина, то е възможно всяка от тях да получи само по няколко хиляди долара, докато в същото време има индивидуални искове, в които сумите са за над 250 милиона долара!

„Предлаганата сделка е за сметка на жертвите. Изненадани сме, че генералният прокурор може да се похвали с подобно споразумение“, коментираха някои от адвокатите.

В момента Харви Уайнстийн очаква срещу него да започне и процес в съд в Лос Анджелис. Тъй като той даде положителна проба за коронавирусна инфекция, делото се отлага до момента на излекуването му.

Мади Зиглер.

Междувременно стана известно, че певицата Сия Фърлър е попречила на Харви Уайнстийн да посегне на известната танцьорка в клиповете й – малката Мади Зиглер. Сия разказа как продуцентът Уайнстийн веднъж поканил Мади да пътува с него в самолета му. „В онзи момент интуицията ми проработи“ – спомня си Сия. „Обадих се веднага на майка й Мелиса и й казах – моля ви, не пускайте Мади да лети с Харви Уайнстийн. И мисля, че постъпих правилно“ – споделя Фълър.