Холивуд: Нова възможност за Ава Дюверней и „забраненият“ филм

Протестните вълни, които сега заливат и разединяват Съединените американски щати, не подминаха и Холивуд. Едно е сигурно – предстоят промени. Част от тях включват златна възможност за чернокожата режисьорка Ава Дюверней, а бъдещето на един от най-касовите филми на Холивуд остава неясно. Ето за какво става въпрос:

 

Нови членове в борда на директорите на Академията по филмово изкуство?

Преди броени дни Ава Дюверней бе избрана да се присъедини към престижния борд на директорите на Академията по филмово изкуство заедно с още петима свои колеги. Според информация на телевизионната мрежа France info, с новите промени членовете на борда вече наброяват общо 54 души – 26 от които са жени, 12 са представители на малцинствата, а актрисата Упи Голдбърг отново бе преизбрана. Въпреки че никой не оспорва таланта и качествата на новодошлите, не е тайна, че решението със сигурност е било повлияно от убийството на чернокожия гражданин Джордж Флойд и протестите против расовата дискриминация в Съединените щати.

Коя е Ава Дюверней?

Ава Мари Дюверней е родена на 24-ти август, 1972-а в град Лонг Бийч, Калифорния. Тя е от луизиански креолски произход и има двойна бакалавърска степен по английска литература и афро-американски изследвания от Калифорнийския университет.

Интересно е, че отначало дамата иска да изгради успешна кариера като журналист. Много скоро, обаче, Дюверней се разочарова от професията и се пренасочва към връзки с общността, работейки като като младши публицист за 20th Century Fox, Savoy Pictures и няколко други PR агенции. След като натрупва достатъчно опит, през 1999-а  отваря собствената си PR агенция: The DuVernay Agency (DVAPR).

Първите ѝ стъпки в кинематографията са чак през 2005-а, когато решава да заснеме късометражния филм „Съботен нощен живот“ (Saturday Night Life). Лентата, с дължина 12 минути и с бюджет от 6000 долара, разказва за преживяванията на майка ѝ, самотен родител, отглеждащ трите си деца. Главната роля е изиграна от Мелиса де Суза. Творбата ѝ бързо започва да жъне успехи, а Ава Дюверней стартира режисьорската си кариера в киното.

Сред най-известните ѝ филми са „Селма“ (2014), „Тринадесетият“ (2016), „Гънка във времето“ (2018) и „Когато ни видят“ (2019).

Без Скарлет О’Хара и Рет Бътлър?

Докато Ава Дюверней се изкачва по стълбичката на успеха, трудът на мнозина от нейните колеги бе нападнат и охулен, заради негативното представяне на цветнокожото население на Америка. Не бе пощаден и безсмъртният шедьовър на именитата писателка Маргарет Мичъл – „Отнесени от вихъра“. Книгата разказва за живота и трудностите на богаташката дъщеря Скарлет О‘Хара (Вивиан Лий) от щата Джорджия: любовната ѝ драма с Ашли Уилкс (Лесли Хауърд), впоследствие осъзнатата ѝ обич към Рет Бътлър (Кларк Гейбъл) и американската Гражданска война. Да припомним, че избухването на конфликта и разделението на жителите на Щатите на конфедерати и съюзници са провокирани именно от въпроса дали да се отмени робството на чернокожите американци, или не.

Писменият труд на авторката бързо се превръща в бестселър, а през 1939 г. е екранизиран. За нула време филмът става един от най-касовите на всички времена и печели множество престижни награди. Впрочем за първи път в историята на киното чернокожа актриса е удостоена с престижната премия „Оскар“ – това е Хети Макданиел, изиграла второстепенната роля на Мами, чернокожата прислужница на Скарлет О‘Хара.

Вивиан Лий (отляво) и Хати Макданиел (отдясно) в култова сцена от филма.

Въпреки това, преди няколко дни лентата бе „цензурирана“ и свалена от дигиталната платформа HBO Max, което на свой ред предизвика огромен скандал. Причината? Расизмът във филма. Противно на антирасистките действия, визуалният разказ се превърна в истински хит в Amazon, където само за броени часове бяха продадени над хиляда бройки, след като бе свален от сайта за видео стрийминг.

Упи Голдбърг.

Апропо, именитата носителка на „Оскар“ – Упи Голдбърг, също се намеси в защита на холивудската класика: „Това означава, че ще трябва да се изтеглят всички филми, където има експлоатация на чернокожи, защото не ни показват верния път. Премахването на тази класика от платформата няма да реши проблема с расизма.“ – съобщи звездата пред Fox News.

Но дали Холивуд ще се вслуша в гласа на разума…