8 запомнящи се иновативни мобилни телефони

Преди 37 години американската компания Motorola прави революционна стъпка в света на технологиите – лансирането на първия GSM в света Motorola DynaTAC 8000x. Съпоставен с днешните мобилни телефони DynaTAC 8000x е по-голям, по-тежък, с почти никакви други екстри освен възможност за обажданя, но колосално скъп – 4000 долара. В резултат на непрастанните усилия, усъвършенстването на технологиите и преминаването на различни етапи се появяват и  днешните смартфони.

 

Представяме ви 8 иновативни устройства, които промениха завинаги GSM индустрия.

 

Nokia 3310

Пионерът на портативните телефони не може да бъде забравен толкова лесно. В периода от 2000-а до 2005-а са продадени близо 126 млн. екземпляра в целия свят. В дигиталното пространство съществуват множество шеги и мемета, които засягат издръжливостта на батерията и здравината му, като същевременно отдават почит на финландската  компания. Печелившият модел на Nokia е „възроден“ през 2017 г. и се продава в четири различни цвята, оставайки верен на прочутите си качества.

Danger Hiptop/T-Mobile Sidekick

Мнозина сигурно добре си спомнят модела Sidekick от 2002 година. Неговата най-характерна функция – клавиатурата от тип QWERTY, се открива с приплъзване на телефонния екран нагоре. Въпреки че първият GSM, който представя тази опция, е Nokia Communicator 9000 през 1996-а, Danger Hiptop си остава класически,  запомнящ се пример. Първоначално телефонът е проектиран и произведен от вече несъществуващата компания Danger, Inc., която нарича продукта Hiptop, а T-Mobile, която го продава в няколко различни държави, го преименува на Sidekick.

Motorola RAZR

Става дума за още една успешна идея на прочутта компанията. Този път целта е по-тънък и лек телефон, който с лекота да се побира в джобовете на потребителите. От впечатляващия дизайн до ултра тънката дебелина – Motorola RAZR слага началото на нова ера. Брандът, например, е сред първите, които не само започват да предлагат модела в различни стилни цветове, но и си сътрудничи с известната италианска марка Dolce & Gabanna, за да лансират лимитирана версия на модела. Така иновацията се превръща в културна икона, а модните тенденции умело се съчетават с развитието на технологиите. След няколко години телефонът-мида, подобно на Nokia 3310, се сдобива със собствена модерна и подобрена версия.

Sony Ericsson W800i

Моделът W800i, излязъл през 2005-а на пазара, може да не е най-прочутият за десетилетието си, но определено е знаков – това е първият мобилен телефон използван за слушане на музика. Лейбълът Sony е вдъхновен от предишното си творение Walkman, което също спечели огромна популярност в музикалните среди, което обяснява и присъствието на латинската буква „W“ в името на бъдещата серия. Портативното устройство осигурява до 30 часа нонстоп слушане на музика и въшна памет до 2 GB. Другата отличителна черта на модела и серията са оранжевият и белият цвят.

LG Chocolate

След като Sony Ericsson лансира през 2006 г. W800i, на свой ред LG представи собствения си MP3 плейър-GSM хибрид – LG Chocolate. И той, подобно на Motorola RAZR, се продава в различни нюанси: Dark Chocolate (черен), Mint Chocolate (бледозелен), White Chocolate (бял) , Strawberry Chocolate (розов) и Cherry Chocolate (червен). Когато е затворен, телефонът напомня много на музикален плейър, с екран и кръгъл контролен панел, но номерираните клавиши се разкриват веднага щом екранът се плъзне нагоре.

BlackBerry Pearl

Черната перла на BlackBerry прави успешен преход от мобилен телефон за бизнес цели към телефон с широк спектър от възможности за забавления: камера, музикален плейър и други. За разлика от своите събратя BlackBerry Pearl е с по-фин дизайн и с подобрена QWERTY клавиатура, но истинската звезда е така наречения trackball. Става дума за централния бутон, който позволява по-бърз и удобен достъп към всички менюта и функции, докато гладко се върти като топче за игра. Впоследствие trackball-ът се превръща във визитна картичка на бранда BlackBerry.

Apple iPhone

Няма съмнение, че най-революционният GSМ на XXI в. е именно iPhone. Шедьовърът на Стив Джобс коренно променя визията, функционалността и възприятието за мобилните телефони. Устройството се характеризира с иновативен, фин и красив дизайн, бърз процес на работа, много апликации и възможности, оптимална камера и първият най-добре разработен и действащ сензорен екран, за разлика от IBM Simon през 1992-а.

„Ще използваме най-добрият показалец в света. – казва Стив Джобс през 2007 година, – Ще използваме пръстите си. Именно с тях ще управляваме телефона.“

Така и става –  iPhone вдъхновява всички следващи поколения мобилни телефони и слага началото на ерата на така наречените смартфони. Иначе казано  три са ябълките, които променят света из основи – ябълката на Ева, ябълката на Нютон и ябълката на Стив Джобс.

HTC Dream/T-Mobile G1

Веднага след като Apple пуска на пазара iPhone и iOS, собствената си операционната система, останалите производители също се втурват да изработват и представят свои версии на смартфона и операционната система. Първият телефон, използваващ основния конкурент на Apple iOS – Android (създаден от консорциум от разработчици, включително Google), е HTC Dream. Той е пуснат в продажба през 2008 г. и впоследствие получава  името T-Mobile G1. За разлика от iPhone,  HTC Dream разполага с аналогова QWERTY клавиатура, която се намира под плъзгащия  се сензорен екран.