7 прости стъпки за по-добър сън през зимата

Нормално е да се чувстваме смазани и гроги когато дните се скъсяват, времето застудява и натрупаната умора вече „чука“ на входната врата. Ако не успяваме да се наспим добре, това определено ще се отрази на цялостния ни тонус. Подсказваме ви 7 прости хитрини, които ще ви помогнат да намалите натрупания стрес през деня и да спите по-добре.

 

1. Намалете ежедневното напрежение с йога

Един от най-хубавите моменти е когато, след дълъг и тежък работен ден, отделите няколко минути за себе си. А какво по-добро от йога сеанс, който несъмнено ще помогне за балансирането на духа, тялото и ума. Изберете си някое от многото упражнения, които действат по-различен начин върху тялото, и започнете да го практикувате. Например „котешки гръб“ и кръстовите завъртания помагат за отпускане на гърба, докато „позата на детето“ помага за проясняване на ума. Ако ви липсва време или желание да отидете до някое йога студио, в домашни условия можете да използвате помощта на мобилни апликации, онлайн видео клипове или сайтове като Yogaconnect.

2. Ранна вечеря – ранно заспиване

Храносмилането ви ще бъде ефективно и стомахът ви ще може да си отпочива цяла нощ, ако вечеряте най-късно до 18:00 часа. В резултат на сутринта тялото ви ще се чувства леко и пречистено. Ако успеете да си изградите навик да вечеряте и да си лягате рано, определено ще се почуствате много по-добре. Така препоръчва и Ръсел Бейтман, треньор на моделите от Victoria’s Secret: „Липсата на сън води до повишаване на кортизола, хормон, който блокира ползите от физическата активност и изгарянето на мазнини. Да не говорим  за постепенно увеличаващото се чувство на глад. Липсата на магнезий също може да бъде евентуална причина за нарушаване на съня. Затова се старайте, колкото е възможно по-често, да си лягате не по-късно от 22:00 часа.“.

3. Благоприятната комбинация от гореща вана и етерични масла

Нищо не може да се сравни с вземането на гореща вана и чувството на безтегловност и спокойствие, което ни осигуряват топлите й обятия. За да бъде още по-перфектно изживяването – пуснете си подходяща музика, запалете няколко ароматизирани свещи и добавете етерични масла или соли за баня във водата. С други думи, направете си приятно домашно СПА и се пренесете в страната на блаженството.

4. Изпийте чаша отпускащ чай

Така наречените релаксиращи напитки не само хидратират, но и допринасят за детоксикацията, нормализирането на храносмилателните процеси и отпускането на организма. Рецептите им включват най-различни видове успокояващи растения: корени от валериан, цветове от овес, лавандула, липа. За щастие, пазарът вече изобилства от всякакви видове отпускащи чайове и релаксиращи напитки. Изберете си една от многото подходящи комбинации и си приготвяйте по чаша вечер преди лягане.

5. Медитация за отпускане на ума

Целта е негативните мисли, свързани с проблеми, задачи и задължения, да напуснат ума ви възможно най-бързо. Затова медитирането по всяко време и навсякъде, поне по 15 минути на ден, както съветва Ръсел Бейтман, определно ще допринесе за превъзходното ви настроение още от сутринта. Сеансите по медитация, книгите и видеата също предлагат многобройни идеи и решения, ако не знаете откъде да започнете. Както гласи латинската сентенция „Medica mente, non medicamentis/ Лекувай с ум, а не с лекарство“.

6. Устройства за подобряване на съня

В ерата на технологиите човек може да намери дори устройства, които  са предназначени да помагат при проблемно заспиване. Едно от тях се нарича Dodow. Малката вдлъбната овална джаджа се поставя върху нощното шкафче, откъдето прожектира светодиодната светлина към тавана. По този начин устройството успокоява дишането – от 11 до 6 вдишвания в минута, и забавя сърдечната честота. Бъдете сигурни, че  само след 10 минути желанието за сън ще наделее над претоварения мозък. Ефектът от такъв уред определено е по-полезен и по-ефикасен от този на приспивателно хапче.

Устройството Dodow

7. Спрейове за възглавници

Тази новост се характеризира с използването на специални спрейове с етерични масла, които, само с няколко пръскания върху възглавницата, омайват ума и успокояват цялото тяло. Спрейовете се предлагат от много и  различни марки и включват всякакви благоухания.