Британците не искат да плащат за принц Хари и херцогиня Меган

Изглежда че Хари и Меган са все по-близо до това да изчерпат кредита на доверие на британците – поне това показват неотдавнашни изследвания на общественото мнение.

Според анкета на организацията YouGov само 38% от англичаните смятат, че херцозите на Съсекс трябва да получават държавно финансиране. В същото време 44 на сто са убедени, че кралската двойка не бива да живее от парите на данъкоплатците.

Въпреки това повечето от запитаните са сигурни, че британците трябва да плащат за издръжката на кралица Елизабет Втора – това са заявили 71% от респондентите. Колкото до херцозите на Кеймбридж, те са твърде популярни – 60 на сто от жителите на Великобритания са готови да подкрепят принц Уйлям и Кейт Мидълтън.

Повече спорове предизвикват принц Чарлз и херцогиня Камила, но все пак 51 на сто от анкетирните са на мнение, че те трябва да продължат да получават финансиране от данъкоплатците, докато 35 процента са сигурни в обратното.

Любопитно е, че херцогинята на Кеймбридж има значително по-висок рейтинг от херцогинята на Съсекс: 77 на сто от британците смятат, че Кейт оказва положително влияние, докато Меган се ползва с подкрепата само на 44 процента.

Най-влиятелният член на кралското семейство си остава Елизабет Вотара с одобрението на 80% от жителите на Великобритания.

Кралският публицист и експерт Фил Дъмпер коментира резултатите от изследванията лаконично: „Не се учудвам, когато хората казват, че Хари и Меган трябва да се издържат сами. Напоследък популярността им силно намаля. Обществото не харесва това, че съпрузите, пътуващи с частни самолети, изнасят лекции за промените в климата. Хората са недоволни когато им казват, че не могат да видят кръщенето на Арчи, но пък са длъжни да плати за ремонта на замъка на семейството“.