7 прекрасни града, заслужаващи да бъдат посетени през eсента

Ето че и есента е вече тук, пременила всички растения в прелестни жълти, оранжеви и червеникави цветове. И София, която през последните дни е слънчева и все още топла, кара хората да спрат и да се полюбуват на третия годишен сезон. Но по света има няколко града, които отдавна са се прославили като “есенни столици”. Разказваме ви кои са те, за да можете да ги добавите в туристическия ви списък:

 

 

1. Прага, Чехия

Не е кой знае каква изненада, че столицата на славянската държава фигурира в почти всички пътеписи и гидове за Европа. Но Прага е наистина прекрасна през есента. Когато сте там, освен Еврейския квартал и Пражкия астрономически часовник, вижте багрите на дърветата от Карловия мост. Любопитно е да се спомене, че там всяка година се организира и известният музикален фестивал “Струни на Есента” (Struny Podzimu), който не е за изпускане.

 

2. Левънуърт, щата Вашингтон, САЩ

Наричан неслучайно “Баварското селище на щата Вашингтон”, това е едно от най-добрите места в света, където човек може да отпразнува “Октоберфест” извън Мюнхен. Не само, че архитектурата на градчето ще ви пренесе в стара Европа, но и ще можете да се насладите на есенната красота, простираща се наоколо. Между другото, на Левънуърт му се носи славата и на много добра СПА столица.

 

3. Париж, Франция

Столицата на модата се разкрасява още повече през есенните месеци, като парковете като Болонският лес, Люксембургската градина и градините на френския дворец Версай стават още по-приказни. Но ако времето е лошо, което е често явление в Париж, винаги можете да прекарате времето си в някой от многобройните музеи, дворци или китни кафенета.

 

4. Квебек, Канада

Канада – също като Съединените щати – е наистина приказна по това време на годината. Докато френскоезичният град си „слага“ новата премяна, можете да се насладите на местната кухня, да се поразходите из старата европейска част на Квебек или да посетите прочутия замък-хотел „Фронтенак“. Разбира се, не пропускайте да опитате прочутия кленов сироп, чиято родина е Канада, докато наблюдавате движението по могъщата река Сен Лоран (Сейнт Лорънс).

 

5. Ню Йорк, САЩ

След като тълпите от туристи, дошли за лятото, се разотидат, американският град става доста по-приятен и спокоен – особено през октомври. Уютни барчета и ресторанти са готови да нагостят своите клиенти с уникални есени специалитети. Наред с това се организират най-различни фестивали като NYC Wine & Food Fest и „Седмицата на сайдера“. Ала не бива да пропускате както да се насладите на есента в Сентръл парк, така и на ежегодния парад по случай Денят на благодарността на универсалния магазин „Мейсис“.

 

6. Упсала, Швеция

Прекрасният шведски град е важен политически и религиозен център. Освен старовремските си средновековни улички и спокойна атмосфера, в Упсала се намират и някои от най-важните забележителности не само на града, но и на Швеция като цяло. Това са университетът, ботаническата градина и – разбира се – фамозната впечатляваща средновековна катедрала, посветена на Свети Лаврентий Римски, Свети Ерик и Свети Олаф. А през есента цялата красота на Упсала сякаш се увеличава стократно, бидейки заобиколен от дървета и растения, обагрени във всякакви цветове.

7. Плъкли, Великобритания

Английското селце, намиращо се в графство Кент, може да е малко, но затова пък е доста очарователно. Хората идват тук не само за да се насладят на старовремската му архитектура и красив ландшафт. На Плъкли отдавна му се носи славата на най-обитаваното място от духове в Обединеното кралство, като до този момент са били регистрирани и видени цели 12 призрака. Затова не е чудно, че селцето е включено в „Световните рекорди на Гинес“ през 1989 година. Две от местата с най-много паранормални явления са средновековната църква „Сейнт Никълъс“ и страноприемницата „Черният кон“. Но дори ако не сте любители на призрачни истории – няма страшно – защото реално погледнато, Плъкли е много романтично и спокойно място.

Влогърката и ютубърка Аланна от Канада.

Оттук можете да научите повече за населеното място от влога на канадската ютубърка Аланна, която от 6 години живее в Англия – https://www.youtube.com/watch?v=gMPisqImnQU&t=395s .