10-те най-богати обедняха с почти 18 млрд. долара

Сряда, 14 август, се оказа новият най-лош ден за американския пазар на акции от началото на годината. Състоянията на 10-те най-богати хора в света намаляха с почти 18 млрд. долара. Най-много пострада лидерът в рейтинга на милиардерите на Forbes – Джеф Безос.

На 14 август американските фондови индекси затвориха търговията със спад от около 3 процента.  Dow Jones загуби 800.49 пункта или 3.05%, показвайки най-значителния  спад от октомври 2018-а, отбелязва Reuters. Почти с толкова се снижи Nasdaq (-3.02%), а S&P 500 – с 2.93 на сто.

Основателят на „Амазон“ Джеф Безос

На този фон състоянието на 10-те най-богати хора в света, според класацията  на Forbes, е намаляло с почти 18 млрд. долара. Това показва рейтингът, актуализиран в реално време, като се отчита ситуацията на пазарите. Най-значим е спадът на богатството на шефа на на Amazon и лидер в списъка на милиардерите  Forbes Джеф Безос – 3.5 млрд долара. Състоянието на ръководителя на Facebook Марк Зукърбърг намаля с 3.2 млрд. долара,  а богатството  на генералния директор и председател на борда на директорите на LVMH ( собственик на марките Louis Vuitton, Christian Dior, Kenzo и други) – Бернар Арноу се стопи с  с 3 млрд. долара.
Единственият участник в топ 10 на световните милиардери, чието състояние не се е променило, е бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Бернар Арно

Предишният „най-лош ден на Уолстрийт“ през 2019-а беше 5 август. Тогава Dow Jones спадна с 2.,9%, Nasdaq – 3.5на сто, а S&P – 4.1 процента. Тогава най-богатите хора на планетата загубиха общо 23 млрд. долара, най-много Бернар Арно – 4 млрд.  долара. Досега годината беше успешна за френския милиардер – през юли той дори изпревари за кратко съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и стана втори в списъка на най-богатите хора в света. Сред причините за спада на борсовите индекси Bloomberg посочва факта, че инвеститорите започват  да осъзнават последиците от продължителния конфликт между Китай и САЩ и се преориентират  към други активи.