10 грешки, които не бива да допускаме в началото на работния ден

Има няколко грешки, които  често правим в рамките на първите 10 минути след пристигането си в офиса, но те се отразяват върху нашата креативност и възпрепятстват успеха ни.

 

  1. Закъснявате за работа

Може да саботирате работния си ден дори още преди да е започнал. Проучване на The Huffington Post  показва, че началниците обикновено определят служителите, които идват по-късно в офиса, като по-малко изпълнителни.

Ако и вие сте от хората, които имат навика да закъсняват за началото на работния ден, съветът ни е да организирате времето си така, че да пристигате в офиса възможно по-рано.

  1. Забравяте да поздравите колегите си

Ако сте лидер, но не отделяте време сутрин да поздравите екипа си, колегите ви започват да ви възприемат като несоциална и груба личности. Дори и да не сте мениджър, ако поздравите лично всеки в офиса,ще изглеждате по-отворени и мили личности в очите на колегите си.

  1. Пиете кафе прекалено рано сутрин

Според проучвания, най-подходящото време за пиене на кафе е в 10.00 часа сутринта. Причината е, че хормонът на стреса кортизол, който регулира енергията, обикновено достига своя пик между 8.00 и 9.00 часа сутринта.

  1. Забравяте да си подредите графика преди работа

Записването на най-важните приоритети и задължения  за деня и преглеждането  на календара за планираните събития ви създава усещане за сигурност, което се отразява добре на продуктивността ви.

  1. Започвате с най-леките задачи за деня

От решаващо значение за поддържането на баланс в изразходването на енергия през деня е да се започне с най-важните неща възможно най-скоро.

  1. Правите по няколко неща наведнъж

Тъй като сутрин изпитвате прилив на енергия е вероятно  да имате усещането, че сте способни да направите един милион различни неща наведнъж. Но изследвания показват, че това може да навреди на изпълнението на основната задача, над която всъщност трябва да се фокусирате.

  1. Отдавате се на негативни мисли

Нахален пътник е предизвикал гнева ви в автобуса на път към местоработата или може би сте се сблъскали с бившия си партньор, или стар неприятел – не позволявайте на тези преживявания да ви разсейват от задачите, които трябва да се изпълните през деня.

  1. Планирате ранни сутрешни срещи

Сутрешните бизнес срещи могат да доведат до загуба на вашите познавателни ресурси. Според Лаура Вандеркам, автор на „Какво правят най-успешните хора преди закуска“, ранните утрини трябва да бъдат запазени за задачи, които изискват значително фокусиране и концентрация.

  1. Имате свръхамбициозен план за работния ден

Мотивацията за постигането на твърде високи цели създава желание за отлагане на нещата във времето, което е причинено от страха от провал. Съветът на психолозите е да се съсредоточите върху това, което знаете, че можете да постигнете в рамките на определено време.

  1. Не седите близо до прозорец

Естествената слънчева светлина в началото на деня може да подобри  здравето и да повдигне настроението на служителите в офиса, разкрива проучване на Journal of Clinical Sleep Medicine. Излагането на естествена и изкуствена ярка светлина сутрин предотвратява изпадането в депресивни състояния.