10.7 млн. евро за отливка на „Мислителят“

„Мислителят“ на Роден е една от най-известните скулптури в света. Провокира с въпроса – за какво ли толкова дълбоко се е замислил този мускулест мъж?

 

Малко известен факт е, че по първоначален замисъл този мъж е средновековният поет и философ Данте Алигиери, а има и още една подробност – оригиналът е висок едва 70 сантиметра.

Огюст Роден.

Но френският скулптор Огюст Роден (1840-1917) толкова си харесал фигурката, че прави от нея редица копия.

Оригиналът е част от композицията „Вратите на Ада“ и представлява автора на „Божествена комедия“ – Данте, който стои наведен над кръговете на Ада и размишлява.

Оригиналът още е на върха на композицията „Вратите на Ада“, но неговата най-известна версия – „Мислителят“ е изложен самостоятелно през 1988 г. в музея на Роден и се възприема като независимо произведение на изкуството.

Статуята е увеличена за първи път през 1904 г., а монументални версии в човешки ръст, като най-известната, са дори още по-популярни заради големия брой възможни интерпретации.

Една от близо 40-е автентични отливки на „Мислителят“ бе продадена на търг в Париж за рекордните 10.7 млн. евро. Тя е с размерите на оригиналния модел. От аукционната къща „Кристис“ предварително я бяха оценили на цена между 9 млн. евро до 14 млн. евро.

Но не си мислете, че 14 млн. евро са твърде много – рекордът за „Мислителят“ е поставен на търг на „Сотбис“ в Ню Йорк през 2013 година. Тогава мъжката фигура със силно мускулесто тяло е продадена за 15.3 милиона долара.