Живата легенда на руската опера Анна Нетребко на петдесет

„Като е на сцената, на Анна Нетребко нищо не й трепка. Желязна е – няма роля, която да й се опре“ – шегуват се фенове на руското сопрано.

Вчера (18 септември) оперната звезда навърши 50 години. Ето някои от знаковите й роли и ключови факти от биографията й.

Има двойно гражданство – руско и австрийско, тъй като е родена в Краснодар, а живее и работи ту във Виена, ту в Залцбург. През останалото време обикаля големите оперни сцени по света, като се задържа често в Ню Йорк.

Още от дете Анна Нетребко се занимава с музика, макар че баща й е геолог, а майка й – инженер. Солистка е в хора „Кубанская пионерия“ в Двореца на пионерите в Краснодар.

През 1993 г. завършва класа на проф. Тамара Новиченко в Санктпетербургската консерватория.

След това печели конкурс на името на Михаил Глинка и е поканена да пее в Мариинския театр в Санкт Петербург.

Анна Нетребко с Валерий Гергиев.

В Мариинския театър работи с диригента Валерий Гергиев, който първи повярва в таланта й.

През 1995 г. дебютира в Сан Франциско (операта „Руслан и Людмила“ на Михаил Глинка). Това е една от знаковите й роли. Други такива запомнящи се превъплъщения са образите на Памина във „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт, Розина в „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини, Наташа във „Война и мир“ на Сергей Прокофиев, Луиза в „Годеж в манастира“ на Сергей Прокофиев, Марфа в „Царска годеница“ на Николай Римски-Корсаков, Анна Болейн в едноименната опера на Гаетано Доницети, Виолета в „Травиата“ на Джузепе Верди.

В „Царска годеница“ с Евгени Акимов.

През 2002 г. дебютира в Метрополитън опера в Ню Йорк с ролята на Наташа във „Война и мир“ на Сергей Прокофиев. В същата година на оперния фестивал в Залцбург прави впечатление с изпълнението си на Донна Анна в „Дон Жуан“ на Волфганг Амадеус Моцарт.

Анна Нетребко получава наградата „Бамби“.

През 2003 г. излиза първият й студиен албум Opera Arias, който става един от най-продаваните оперни дискове за годината. През 2004 г. издава втория си албум Sempre Libera. През 2006 г. печели немската телевизионна и журналистическа награда „Бамби“, като лично й я връчва модният дизайнер Карл Лагерфелд.

В „Анна Болейн“.

През 2004 г. Анна Нетребко участва в американския филм „Дневниците на принцесата 2“, където играе самата себе си. През 2006 г. получава австрийско гражданство, като си запазва руското. Обяснява, че би искала да живее във Виена и Залцбург.

На Виенския бал.

На следващата година австрийските медии публикуват нейна снимка с президента на Австрия Хайнц Фишер и съпругата му Марго от традиционния Виенски бал. През същата 2007 г. Анна Нетребко изгражда незабравим образ на Манон в едноименното произведение на Жул Масне на сцената на Виенската опера.

В „Манон“.

През 2007 г. Анна Нетребко се сгодява за уругвайския баритон Ервин Шрот, но след шест години се разделят. Двамата имат син Тяго Аруа (2008).

С Ервин Шрот.

През 2010 г. Нетребко участва в дует заедно с Филип Киркоров в конкурса „Новата вълна“ с песента „Голос“ и въвежда в работата си така наречения стил класически кросоувър.

През 2014 г. става рекламно лице на авиокомпанията Austrian Airlines.

Със сина си Тяго Аруа и с Юсиф Ейвазов.

През 2015 г. Анна Нетребко се омъжва за азърбайджанския тенор Юсиф Ейвазов. Същата година участва в благотворителна акция в Московската консерватория в подкрепа на тежко болния баритон Дмитрий Хворостовский, който умира две години по-късно от рак на мозъка на 55-годишна възраст.

В подкрепа на Дмитрий Хворостовский.

Включва се и в други благотворителни акции – дарява 1 млн. рубли за възстановяване на оперния театър в Донбас, пострадал при военните действия в Източна Украйна. Когато прави дарението, се снима с Олег Царьов, който е председател на парламента на непризнатата държава Новорусия – конфедеративна държава, съществувала в региона Донбас, Източна Украйна от 24 май 2014 до 18 май 2015 година. Снимката й провокира критичен коментар от страна на Министерството на външните работи на Австрия. Но феновете на Анна Нетребко са готови да й простят всичко. И през следващите 50 години.