Жан-Пол Готие: 50 години творчество и последното дефиле

Модният свят бе доста изненадан, след като преди броени дни един от най-известните модни дизайнери – Жан-Пол Готие, обяви, че след 50 години трудов стаж възнамерява да се оттегли от сцената. Но, разбира се, след едно последно шоу.

 

Роден е на 24 април 1952 г. в Баньо, Горна Сена. От малък се захласва по шиенето и изработката на дрехи, а баба му е тази, която първа запалва творческата искра в него. Първият му опит в кроенето е, когато е едва на шест години и решава, че трябва да облече плюшеното си мече. Той открива корсети в гардероба на баба си, които по-късно се превръщат в символи на бъдещата му модна марка. На 15 години вече прави скици за детски дрехи.

Жал-Пол с любимата си баба.

Творчески път

Но крайното решение за пълното си посвещаване на модата взима, след като гледа френския филм „Falbalas“ от Жак Бекер. Толкова е вдъхновен от прекрасните тоалети и красоти, които вижда в него, че праща свои скици на известния Пиер Карден. Не след дълго, когато навършва 18 години, става част от престижната му модна къща. През 1974 г. все още работи при Пиер Карден, когато пуска първата си колекция в парижкия Palais de la Découverte. Едва след две години решава да лансира своя собствена марка. Заради първите си неуспехи в модния свят, за момент мисли да се откаже, но всичко скоро се променя.

С част от творенията си.

Модната къща Kashiyama му възлага първите поръчки и така Жан-Пол Готие започва  да гради бъдещето и кариерата си. През 1982 г. основава собствения си бранд  Jean Paul Gaultier, а след това става член на Камарата на висшата мода. Прочува се със своя по-екстравагантен, дързък и невиждан досега моден стил.

Мадона, носеща част от прословутите му сутиени.

Приятелите

С Милен Фармер.

Култовият моден дизайнер не само успява да създаде огромна модна империя, но и множество приятелства с известни личности от музикалния и филмовия свят: актрисите Беатрис Дале и Роси дьо Палма, певецът Киди Смайл, дъщерята на Майкъл Джаксън – Парис Джаксън, певицата Аманда Лар, дизайнерът на обувки Кристиан Лубутен, съпругата на бившия френски президент Карла Бруни.  Впрочем две от най-големите му музи и близки приятелки са Милен Фармер и Мадона, за които създава немалко тоалети.

С Мадона.

Последното дефиле

Théâtre du Châtelet.

След толкова години труд, талантливият дизайнер решава, че е дошло време да се оттегли от модната индустрия, но да го направи, както подобава. На 22 януари, по време на провеждащата се в момента Парижка седмица на модата, Жан-Пол Готие показа последното си модно дефиле в Théâtre du Châtelet. Сред поканените бяха негови приятели, колеги и звезди от модния, музикалния и филмовия свят.

Винаги усмихнат.

А голямата изненада бяха моделите, представящи последната му линия висша мода. Дизайнерът бе поканил всички свои най-близки приятели, независимо от кариерата им, да дефилират с тоалетите последен писък на модата. Сред тях бяха и известни модели като Фрида Келфа и Коко Роча, които пробиват на модния подиум именно благодарение на Жан-Пол Готие.

Като за последно…

И така, след 50 години труд, творчество и любов, Жан-Пол Готие се сбогува с активния живот в модата, създавайки хиляди легендарни аутфити и скъпи приятелства. Той със сигурност промени завинаги света на модата и остави немалка следа в историята. Успя да вдъхнови сума ти хора да не се отказват от мечтите си, доказвайки, че с вяра, надежда, усърдна работа и любов могат да постигнат всичко, за което копнее сърцето им.