Знанието ни за витамините съществува едва от около сто години, но влиянието на липсата им може да се проследи векове назад.
Само между XVI и XVIII век около 2 000 000 моряци са загинали от скорбут. Шотландски лекар разкрива причината през XVIII век, откривайки, че дефицитът на витамин C е резултат от липса на цитрусови плодове.
Той съветва офицерите от Кралския флот да консумират лимони и лайм.
След години на проби и грешки, през XX век витамин C (аскорбинова киселина) е изолиран и става първият витамин, който е произведен по химичен път.
Какво прави
Вече знаем какви са последствията от липсата на витамин C, но ето как той помага на тялото:
Регенерира тъканите, костите и хрущялите.
Подпомага усвояването на желязото.
Участва във формирането на колаген – протеин, който се намира в кожата, кръвоносните съдове и други тъкани.
Едно нещо, което витамин C не може да направи, е да предотврати обикновената настинка. Въпреки това, приемът му може да намали продължителността на заболяването.
Какво да ядем
Тялото не произвежда естествено витамин C, което означава, че трябва да си го набавяме чрез храни или добавки.
За дневната си доза заложете на портокали, ягоди, броколи или чушки.
Лечение на рак
Витамин C също показва обещаващи резултати в борбата с някои видове рак.
При разграждането на аскорбиновата киселина се освобождава водороден пероксид.
Проучване от 2017 г. установява, че големи количества водороден пероксид могат селективно да унищожават раковите клетки.
Разбира се, необходими са още изследвания, но това е обещаващ път към безценен лек.
Нора Пенчева