Защо първият крал на Белгия служи вярно на Русия?

Леополд Георг Христиан Фридрих – първият белгийски крал – е красноречив пример за това колко тясно са свързани европейските благородници с руското императорско семейство. Не само това, но крал Леополд се сражава редом с руснаците, достигайки до военното звание генерал-майор в руската армия. Разказваме ви за интересната съдба на родения в Кобург аристократ.

 

Произход

Град Кобург, Бавария – рожденото място на Леополд.

Младият Леополд се ражда на 16-ти декември 1790 г. в баварския град Кобург в семейството на граф Франц Фридрих Антон фон Сакс-Кобург-Заалфелд и Августа Ройс Еберсдорф. Има 8 братя и сестри: София, Антоанета, Юлияна, Ернст I, Фердинанд, Виктория, Марияна Шарлота и Максимилиан.

Пристигане в Русия

Вляво: императрица Екатерина Велика, отдясно: внуците ѝ Александър и Константин.

Съдбата решава да изпрати Леополд в Русия, когато императрица Екатерина Велика започнала да търси достойни съпруги за внуците си Александър (1777-1825) и Константин (1779-1831) – синове на сина ѝ Павел Първи (1754-1801).

Рускинята от немски произход била доста разтревожена за бъдещето на наследниците си и затова изпраща учителя им Андреас Еберхард фон Будберг в Европа, за да намери достойни за Руската империя невести. Случва се, че по време на пътуването, Будберг се разболява и му се налага да отседне в Кобург; там разбира от местния доктор за сестрите на Леополд – Юлиана, София и Антоанета. След кратка кореспонденция и – съгласието на Екатерина – Леополд заминава за Русия с майка си и сестрите си. Братът е записан в руската императорска гвардия, а сестра му Юлиана приема православието и на 15-ти февруари 1796 г. става съпруга на Константин.

Служба при Двуглавия орел

Джордж Доу, Портрет на Леополд Георг Христиан Фридрих в руска униформа (окачен е във Военната галерия на Ермитажа).

Скоро след венчавката на сестра му, сега Анна Фьодоровна, Леополд постъпва в руската императорска армия през 1799 г. и е регистриран като подполковник в Измайловския полк. Две години след това е повишен в полковник, а на 12 години – в генерал-майор. Освен това Леополд се научава да говори, пише и чете свободно на руски език. В интерес на истината, младият саксонец не е единственият високопоставен чужденец, който служи вярно на Русия. Множество шотландци като барон Людвиг Николай фон Алларт и немци като барон Николай Фридрих фон Eнцберг също избират да се бият под флага на двуглавия орел.

Плен и неприязън към Наполеон

Франц Ксавер Винтерхалтер, Лепоплд Първи, крал на белгийците.

Не след дълго младият бъдещ крал взема участие в Наполеоновите войни. През 1806 г. Леополд е заедно с баща си в родното Сакскобургготско херцогство, но не след дълго са пленени от генерала на Наполеон Жан-Пиер Ожеро, а богатството и всичките им имоти са конфискувани. Френският император не само настоява Леополд да напусне руската служба през 1809 г., но и го взема като свой заложник в Париж. Следват най-омразните години от живота на малкия брат на Анна Фьодоровна. По-късно Леополд се чувства отмъстен – когато Френската империя е сразена от Руската през 1813-а, в чиито военни действия той също взема участие. Затова и впоследствие е награден с руския императорски орден „Свети Георги“ 4-а степен „за военна доблест в битките срещу французите“.

От руски генерал-майор до белгийски крал

Взъходът на Леополд настъпва през 1830 г. с Белгийската революция. Белгия става независима, а Леополд е избран за неин първи крал, който е запомнен като успешен и обичан от всички владетел. Бил е женен няколко пъти. Умира на 10-и декември 1865 г. на 74 години.

Крал Леополд Първи с втората си съпруга Луиза Бурбон-Орлеанска (1812-1850) и три от четирите им деца: Белгия Леополд II (вляво), Филип-Йожен, херцог на Фландрия (вдясно) и Мария-Шарлота, императрица на Мексико (в средата).

Впрочем, другата сестра на Леополд – Виктория фон Сакс-Кобург-Заалфелд (1786-1861) – е омъжена за Едуард Огъстъс – херцогът на Кент – и от него ражда бъдещата и прочута английска кралица Виктория.