Защо недоспалият мозък иска сладка и мазна храна

Учените отдавна са забелязали, че редовното недоспиване е свързано с натрупване на излишно тегло и затлъстяване. Недостигът на сън нарушава изработването на хормоните лептин и грелин, които отговарят за чувството за глад и ситост.

След недостатъчен нощен сън хората ядат повече от необходимото, и при това предпочитат продукти с високо съдържание на мазнини и въглеводороди. При един експеримент било установено, че у здрави млади хора само два дни недоспиване увеличават апетита с 24%, а влечението към сладки и мазни продукти – с 33–45 процента.

Учени от Северозападния университет решили да разберат защо поради недостатъчен сън на хората им се яде бургер и шоколад, а не пилешки гърди и лист от зелена салата. Оказало се, че е намесена обонятелната система.

За целта на експеримента 25 здрави участници били разделени на 2 групи. Едните спали 4 часа през нощта, а другите – осемспане.

На следващия ден пуснали участниците в бюфета и им разрешили да си изберат каквото им душа иска. Ненаспалите се стабилно предпочитали по-калорична храна, например понички с глазура (440 ккал) вместо кексчета с боровинки (190 ккал).

Анализът на кръвта показал, че на онези, които са спали само 4 часа, им се е повишило нивото на олеоилглицерина (2OG) – молекулите, които участват в работата на ендоканабиноидната система. Тази рецепторна мрежа е разположена в различни тъкани и органи, включително главния мозък, и освен апетита регулира множество функции, включително усещането за болка, настроението, паметта, обучението и апетита.

Освен всичко друго, ендоканабиноидната система влияе на обонянието. Нейните рецептори са разположени в много области на мозъка, обработващи информацията за миризмата, включително обонятелната луковица и крушовидния кортекс.

Учените решили, че щом недоспиването повишава нивото на 2OG, трябва да се променя и активността на обонятелните центрове в мозъка. За да проверят това, поставили участниците в магнитно-резонансен томограф и по време на сканирането на мозъка им давали да помиришат различни аромати – както свързани с храната, така и нямащи отношение към нея.

Оказало се, че крушовидният кортекс на недоспалите си по-активно реагира на миризмите. Нещо повече, забелязали при тях отслабване на връзката между обонятелния център и островния дял на мозъка (инсулата), който освен за другото отговаря и за вкусовите усещания и за апетита.

Инсулата обработва информацията от сетивата, например мириса и вкуса на храната, а също така получава данни дали в организма има достатъчно енергия. Ако от недоспиване е нарушена връзката между крушовидния кортекс и инсулата, тя може да пропусне да отчете информацията за запасите на енергия в тялото.

Така че миризмата на шишчета или шоколад ще надделее, и вие ще ядете дори ако нямате нужда от повече калории.

Освен това лошата връзка между тези области заплашва с отслабване на контрола, което може да се изрази в импулсивно поведение в стил „Виждам шоколадче, не виждам препятствия”.

Какво да правим, за да не доведе този механизъм до увеличаване на теглото.

Запомнете няколко правила.

Старайте се да спите по 7–8 часа всяка нощ. Създайте си навици, които да ви помогнат в това отношение: лягайте и ставайте по едно и също време, не яжте преди лягане и прекратете работата и игрите с електронните устройства един час преди лягане.

След нощ с недостатъчен сън бъдете особено внимателни при избора на порциите. Дори ако действително чувствате апетит, а не се опитвате с храна да потиснете лошото настроение, недоспалият си мозък може да ви накара да изядете много повече от необходимото за организма.

В напрегнати периоди от живота ви с недостатъчен сън стойте по-далече от калорична храна: не обядвайте в заведения за бързо хранене, не купувайте сладкиши за вкъщи. Вземайте си предварително приготвени порции с пресметнати калории и макронутриенти – това ще ви помогне да получите достатъчно енергия и да не превишите дневната си норма.