Защо кремовете с хиалуронова киселина се наричат универсални

Хиалуроновата киселина е една от най-популярните съставки на козметичните средства. Основната задача на кремовете и серумите, в чийто състав влиза, е овлажняването.

От това доколко е овлажнена кожата, зависят стегнатият овал на лицето, тонусът и еластичността на кожата, затова в козметиката хиалуроновата киселина се смята за една от най-ефективните съставки срещу остаряването.

Козметолозите наричат средствата с „хиалуронка” универсални: те са подходящи за всяка възраст и практически не предизвикват алергични реакции.

Какво представлява хиалуроновата киселина

„Хиалуроновата киселина е природен биополимер, осигуряващ на тъканите функцията на носеща конструкция и структурната им цялост, включително и на кожата. Ако клетките са тухличките, то хиалуроновата киселина е циментът, който ги слепва.

„Предвид това, че 1 молекула хиалуронова киселина е способна да поеме и задържи до 1000 молекули вода, тя изпълнява функцията на носеща конструкция” – обясняват експерти дерматолози и козметолози.

Лекарят добавя, че колкото по-висока е концентрацията на хиалуроновата киселина в епидермиса и дермата, толкова по-добър е тургорът  (напрежението на обвивките на живите клетки) и тонусът на кожата. По думите му козметичните средства с хиалуронова киселина са в състояние да решат едновременно няколко задачи: да направят кожата по-стегната и по-еластична, да премахнат усещането за стягане и да бъдат добра профилактика срещу признаците на остаряване.

И  все пак главната задача на козметичните средства с хиалуронова киселина е овлажняването на кожата. Има два вида хиалуронова киселина – високомолекулна и нискомолекулна, и всяка от тях действа по различен начин.

Как действат средствата, съдържащи хиалуронова киселина, и за кого са подходящи

„Високомолекулната хиалуронова киселина притежава противовъзпалителен ефект, а нискомолекулната е способна да стимулира изработването на собствена хиалуронова киселина в кожата” – посочват козметолози.

Те обясняват, че големите молекули работят на повърхността на кожата, като я правят гладка веднага след нанасянето на продукта, а малките молекули (микромолекулите или биомиметичните фрагменти на хиалуроновата киселина проникват по-надълбоко, овлажнявайки по-дълбоките слоеве на епидермиса, и спомагат за изработването на нова хиалуронова киселина в дермата. Също така те посочват, че има продукти, които съдържат двата вида хиалуронова киселина.

„Средствата с кръстосано свързана (омрежена) хиалуронова киселина запълват грапавините, изглаждат кожата и най-дълго задържат влагата в кожата” – добавят експертите.

Как хиалуроновата киселина прониква в кожата

Мнозина не се доверяват на козметичните средства с активни компоненти, смятайки, че кремът или серумът просто не може да „достави” полезните вещества в кожата.

В това има известна истина. Според дерматолозите най-ефективните начини за проникването на хиалуроновата киселина в кожата са инжекционните методики, в частност, мезотерапията.

Но по данни на много авторитетни изследвания хиалуроновата киселина с малка молекулна маса (от 20 до 300 кДа) преминава през роговия слой, за разлика от хиалуроновата киселина с голяма молекулна маса (от 1000 до 1400 кДа). Това е добра новина за онези, които са против „инжекциите за разкрасяване” – твърдят лекари.

Освен това, за разлика от пептидите, за хиалуроновата киселина няма строго определени концентрации.

„Концентрацията в продукта обикновено е от 0.01% до 2 процента. Затова при избора следва да се доверяваме по-скоро на опита и репутацията на производителя, на способността му да създава грамотни балансирани формули и на собствените впечатления от прилагането на продукта” – обясняват специалистите.

За кого са подходящи продуктите с хиалуронова киселина

Според козметолозите кремовете и серумите с хиалуронова киселина могат да са базови и да са подходящи за постоянна грижа на всяка възраст. Независимо от расата, пола, възрастта и типа кожа, хиалуроновата киселина винаги си остава един от важните компоненти на междуклетъчното вещество.

„За съжаление, с възрастта концентрацията ѝ намалява. Освен това разрушаването ѝ се ускорява при стрес, агресивни козметични процедури и възпалителни процеси. Затова средствата с хиалуронова киселина са извън възрастта и винаги са актуални” – смятат дерматолози.

Ето защо средствата с хиалуронова киселина са подходящи за практически всякакъв тип, състояние и възраст на кожата. Но най-вече тези продукти са особено актуални за кожа, страдаща от недостиг на овлажняване.

Експертите добавят, че средствата с хиалуронова киселина трябва внимателно да се прилагат при хора със значително нарушена липидна бариера на кожата.

„В този случай задължително трябва да се възстановява бариерата с правилно подбрани „керемиди, иначе хиалуроновата киселина няма да даде желания ефект. Ако се съчетаят хиалуронова киселина за овлажняване и липиди за подсилване на бариерата, тогава ще се получи отличен резултат” – заключават дерматолозите.