Започна сезонът на коледните базари

Тази година около новогодишните празници ще имате възможност да посетите една от големите атракции на сезона – коледните базари.

 

Някои от тях вече примамват с мириса на коледни лакомства и греяно вино. Разбира се, става дума за вече станалия традиционен Немски коледен базар, който започна на 18 ноември и ще продължи до 22 декември.

Тази година посетителите на градската градинка до пл. „Александър Батенберг“ ще могат да се насладят на богата културна програма, която освен подготвена от деца, изучаващи немски език, ще бъде разнообразена с поп, джаз и класическо пеене.

Къщата за снимки ще е с нов декор, ще се завърне и детската къща, където децата на топло и уютно ще могат да приготвят подаръците си за мама и татко, за баба и дядо. Няма да липсват на никого и любимите изкушения – коледни сладки, топло греяно вино, ръчно изработени подаръци и сувенири.

Единствено на посетителите на Немския коледен базар ще им липсват светлинките на коледната елха. Но това няма да трае дълго – официално те ще бъдат запалени на първи декември, пред Народния театър.

Само на няколко преки от Немския коледен базар на 4 декември, на площад „Славейков“, ще се открие „Коледен парк“. На него до 30 декември столичани и гостите на София ще имат възможност да си купят оригинални продукти, създадени от „КартАрт“ и от „Творилница“, както и чудесни подаръци, дело на Украински женски клуб и „Оранта“ в партньорство с UNICEF. На обособено място в „Коледен парк“ ще има фото кът и открита сцена за театрални и музикални представления.

В Южния парк Sofia Christmas Fest вече посрещна своите първи гости – още от 18 ноември.

Посетителите ги очаква културна програма, включваща филмови прожекции, концерти, ателиета за съвременно и приложно изкуство. Предлагат се продукти, с които да се подкрепят различни благотворителни каузи, както и много вкусни храни и традиционни напитки от местни производители.

За децата се предлагат специални школи по занаяти и се прожектират филми. Любителите на футбола също имат възможност да проследят „Мондиал 2022“. В рамките на базара могат да бъдат подкрепени кампании като „За нашите деца“  и акции на „Фондация Шаро“.

На улица „Съборна“ на 1 декември се открива едноименен базар. Той ще продължи да радва софиянци и гостите на столицата до 8 януари догодина. Основен акцент в неговата програма ще е благотворителната инициатива за събиране на храна за хора в неравностойно положение под мотото „Подари топла Коледа и усмивка на човек в нужда“. Шеф готвачи от известни столични заведения ще представят своите най-добри кулинарни идеи за коледните празници.
В парк „Възраждане“ ще се организира коледен базар от 9 декември до 2 януари 2023 година. Организаторите му ще се опитат да надминат всички останали базари с коледните си сладки, греяно вино, сувенири и подаръци. Не на последно място там ще бъде изложена най-голямата у нас композиция, пресъздаваща сцената на Рождество Христово.

За титлата „най-голям“ ще се бори и Леден парк. Става дума за Княжеската градина, където на 1 декември ще бъде открита най-голямата ледена пързалка, която е част от програмата на „София – европейска столица на спорта“. Тя ще е с площ от 3.6 дка и с многото си разклонения и завои ще се превърне в огромен леден парк.

Ако на някого новата придобивка на столицата му изглежда позната, ще му спестим главоблъсканиците… Пързалката е изградена по модела на виенската, но бъдете сигурни, че на нея ще има по-интересни пируети и от виенските танци.

Поглед към Виенската пързалка.

От Столична община обявиха, че децата ще могат да ползват безплатно пързалката от първи януари до края на сезона, в часовете между 9:00 до 11:00 часа. Те ще могат да използват услугите и на треньори.

Фермерски пазар „Моята Еко Коледа“ ще се открие на 17 декември. Там ще може да си купите традиционни български лакомства от местни производители, като ще има и обособена арт зона и работилници за ръчно изработени коледни украси.

Малко по-кратки като продължителност ще бъдат коледните базари в „Нови Искър“ – съответно от 20 до 21 декември, „Герена“ – от 20 до 23 декември и „Северен парк“ – от 20 до 31 декември. На всички тях ще има обособена зона, където малчуганите от детските градини, училищата и читалищата, намиращи се в съответния район, ще се погрижат за доброто настроение на забързаните възрастни, имащи нужда от забавяне на темпото и от зареждащо завръщане към веселите спомени от детството.