Губернаторът на Токио призова японците да носят поло

Губернаторът на Токио – Юрико Коике прикани съгражданите си да носят под саката си поло с висока яка, за да не харчат пари за отопление. Според нея те така ще намалят сметките си за ток през зимата.

Според Коике, когато човек затопли врата си – дали с шал, или с поло, топлината ще се пренесе по цялото му тяло. Но независимо и от опцията „шал“ Коите препоръчва полото.

Токийската губернаторка е убедена, че този тип дреха ще помогне на японците по-леко да преживеят зимния сезон.

За пример на съгражданите си тя дава френския президент Еманюел Макрон. По думите й той е успял да превърне модната дреха в символ на пестене на отопление.

В действителност във Франция полото е на почит още от времето, когато философът Мишел Фуко се превърна в модна икона.

Българският философ Боян Манчев, преподаващ в Париж, разказва как, когато отишъл на семинар в Palais de Tokyo във френската столица, там било пълно с двойници на Фуко – всички те се придържали строго към неговия прословут стил – носели елегантен костюм с поло с висока яка.

Днес полото е предпочитана дреха и на спортисти като Пеп Гуардиола – бившият испански футболист и настоящ старши треньор на Манчестър Сити, и на тенис звездата – Роджър Федерер, и на хора на изкуството, като Нобеловия лауреат и певец Боб Дилън.

Като модели на известни марки поло са се снимали някогашните величия Кларк Гейбъл, Ален Делон, а също така и писателят Ърнест Хемингуей. В по-ново време изпълнителят The Weeknd също често залага на топлата дрехата. Не на последно място тя бе запазена марка на визионера Стив Джобс.