За силата на споделените уроци и натрупания опит

В последния брой 60 на списание Banker Special Екатерина Кирилова, член на Съвета на жените в бизнеса в България и директор на управление „Продажби на банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк, разказва за силата на споделените уроци и натрупания опит. В разговор с Адриана Игнатова тя разказва кое мотивира най-успешните дами в България да отделят време в натоварената си програма, за да подпомагат развитието на лидерски умения и професионални качества на млади таланти от различни сектори.

 

Екатерина Кирилова.

Екатерина Кирилова започва професионалната си кариера в Булбанк през 2002 г. като служител в банков клон. През 2003 г. е поканена да се включи в екипа на „Банкиране на дребно“ със задача да създаде и развие продуктовата гама и модела за обслужване на заможни клиенти и малки и средни предприятия. В периода 2006-2007 г. активно участва в процеса по обединение и създаване на УниКредит Булбанк, като пряко отговаря за организацията на бизнес модела и клоновата мрежа на новата банка. През 2008 г. поема управлението на „Продуктите и клиентските сегменти“ в банкиране на дребно, а през 2014 г. е поканена да заеме същата позиция в банката на групата в Чехия и Словакия.  

От началото на 2017 г. до юли 2020 г. е главен търговски директор и член на УС на УниКредит Кънсюмър Файненсинг. Към момента Екатерина Кирилова е директор на управление „Продажби на банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк, управлявайки цялата клонова мрежа на финансовата институция за предоставяне на най-доброто обслужване на клиенти. Тя има две висши образования и магистърска степен по банково дело. Участник е в програмата за таланти на УниКредит Груп: UniFuture. 

За 7-ма поредна година Съветът на жените в бизнеса в България организира Лидерска академия. Каква бе мотивацията на дамите от Съвета, за да насочите усилията си в тази посока?

Лидерската академия на успешните.

-Всеки успешен лидер, стигайки до определено ниво в своето развитие, има нужда да сподели научените уроци и натрупания опит. А това важи с още по-голяма сила за жените, стигнали до върха. Отделно има много талантливи, активни дами с блестящи идеи, които нямат достъп до обучения за самоусъвършенстване, развитие на лидерски умения или правилно структуриране на бизнеса си. Те имат нужда от малък тласък и мотивация, за да повярват в себе си и да реализират мечтите  си. Ето това беше основната ни мотивация, за да създадем Лидерската академия. И вече седем години с огромен хъс и желание отделяме време за нея, като успяхме да намерим подходящия модел и по време на тези трудни времена.

Лидерската академия на успешните.

Вече над 200 млади дами са участвали в Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България. Кое е основното послание, което искате да им предадете чрез тази инициатива?

-Повярвайте ми, в България има прекрасни, талантливи млади жени, на които им пука за това как ще се развиват по пътя си, не само за да достигнат до по-високо ниво или бизнес, но и за да допринесат за общото благо. Учим ги да опознаят по-добре себе си и да се превърнат в един успешен бизнес модел, да успяват да представят идеите и проектите си по завладяващ начин и да отстояват себе си в бизнес преговори, да бъдат креативни и отворени за нови идеи, но и да не се притесняват да приемат и да дават обратна връзка. Интересно е обаче, че и ние научаваме много от тях. Срещите ни са зареждащи и мотивиращи за двете страни.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да развиват успешен бизнес в България? И кое е най-ценното, според Вас, което биха придобили като познание или опит, ако участват в академията?

-Общовалидна рецепта няма. Всеки сам трябва да извърви своя път, да пада и да става, да учи уроците си. Важното обаче е да вярваш, че можеш, непрекъснато да се стремиш да се развиваш и да не се отклоняваш от поетия път. Усилията се възнаграждават и винаги си заслужават. По време на академията, освен с усвояване на уменията, които вече споменах, се опитваме да помогнем и с нашия личен пример и ситуации, в които сме попадали. Много полезна е и обмяната на опит между самите участнички. Създава се една многолика, здрава спойка и дамите продължават да поддържат контакти и да си помагат и след завършване на академията.

Лидерската академия на успешните.

Сигурно сме предизвикали интереса на следващи кандидати за участие в тази програма. Бихте ли споделили за дами с какъв профил би била полезна Лидерската академия и кога предвиждате да обявите събиране на кандидатурите за следващото издание?

-Със сигурност ще има осмо издание на Лидерската академия, като надеждата ни е в голямата си част модулите да се проведат присъствено. Обученията са структурирани по начин, който да подпомогне и стимулира дамите от малкия и среден бизнес, които нямат възможност да се включат в подобен тип сесии за придобиване на умения.

 

Всички желаещи могат да следят за повече информация за проекта на www.facebook.com/CWBB.Bulgaria, където ще бъде обявено и началото на набиране на кандидатури за следващите издания на Лидерската академия „Успяваме в България“.