За първи път Виенската филхармония ще бъде водена от жена – и то българка

Огромната чест се пада на Албена Данаилова.

 

 

По информация на New York Times и Slippe Disk, родената в София цигуларка за първи път в историята на Виенската филхармония ще я води и то по време на ежегодния ѝ новогодишен концерт, който ще се състои на 1-ви януари 2024 г. във виенската концертна зала „Музикферайн“.

Албена Данаилова.

Нашата сънародничка започва звездата си кариера в Баварската държавна опера, където след не много дълго време от втора цигулка изкласява чак до неин концертмайстор. През 2008 г. пристига във Виена, където само след три години също става концертмайстор – този път, обаче, на Виенската филхармония, което е голяма чест.

И има защо – Виенската филхармония (една от най-известните филхармонии в света) за първи път допуска участието на жени едва през 1997-а, като оттогава досега редовно добавя представители на нежния пол към състава си (цигуларката Лара Кущрих и кларинетистката Андреа Гьоч са най-новите попълнения). Понастоящем 24 от 145-те членове на оркестъра са дами.

Препълнената зала „Музикферайн“ по време на ежегодния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.

Ролята ми се състои в ръководене, но и в координиране, успокояване или предизвикване, в зависимост от ситуацията… Като посредник между диригента и оркестъра, човек трябва да държи вратите отворени за музиката по най-добрия възможен начин.“ – разказва Албена Данаилова за новата си отговорност.

Да припомним, че можете да гледате Новогодишния концерт на Виенската филхармония на 1-ви януари от 12:15 ч. по БНТ.