10 Интересни факта за Южна Корея: Част 1

Азиатската страна може и да е сред най-проспериращите държави в света, добила огромна популярност и покрай прословутата К-поп музика, ала малцина са запознати с нейната история, география и култура. Ето защо ще ви разкажем за 5 от общо 10 интересни факти за Южна Корея:

 

 

1. Близо 3000 острова принадлежат на Южна Корея

Остров Пиджиндо.

Колкото и невероятно да звучи, в състава на азиатската държава влизат над 3000 острова. В това число и Пиджиндо, и Чеджу. А най-дългият плаж в страната – Даегуанг, дълъг цели 12 км – се намира на остров Имджадо в южната провинция Чолланамдо.

 

2. Мястото с най-бърз интернет на планетата

Според изданието на Speedtest Global Index през 2019 г., Южна Корея поставя световен рекорд по бързина на мобилния интернет, бидейки четири пъти по-високоскоростен от средния за останалите развити държави. Същевременно скоростта на стационарния интернет в страната е над два пъти по-голяма от средното в световен мащаб.

В интерес на истината, южнокорейското правителство планира в най-близко време да лансира дори и 10-гигабитов интернет, чрез който 50% от световното население да бъде взаимосвързано.

 

3. Родината на първата социална мрежа в света

Още преди появата на Facebook, Twitter или Instagram, в азиатската държава през 1999-а стартира социалната мрежа Cyworld. Тя наподобява много на MySpace, като първоначалната ѝ версия представлява само списък с имената на участниците и поле за чат. Впоследствие е обновена – потребителите вече не само могат да създават свои собствени аватари, но и да декорират виртуалното си пространство с мебели и интериорни решения по техен вкус.

Любопитно е да се спомене, че името на мрежата произлиза от представката „кибер” (на английски „cyber”), което препраща и към корейската дума „саи” (사이), означаваща „връзка”, „между”, „взаимоотношение”, както и английската дума за свят „world”.

 

4. В Сеул отваря и първото интернет кафене в света

Кафене от типа „Пи Си Банг“ през 90-те години на миналия век.

Това се случва през далечната 1988 г. – двама корейци отварят първото по рода си киберкафене срещу сеулския университет „Хонгик”. То първоначално разполагало с два 16-битови компютъра, закачени към интернет посредством телефонна връзка. Шест години по-късно вече се ражда съвременният тип интернет кафене, наречено в Корея PC bang (피시방). Името му е производно от първите латинските букви за „персонален компютър” (Personal Computer, PC) и корейската дума „банг” (방), означаваща „стая”, „помещение”.

В интерес на истината, тези интернет кафенета изиграват ключова роля за развитието на геймърската индустрия, чийто най-голям бум е през 90-те години на миналия век.

 

5. Там се намира и световната столица на брейка

Брейкденсър в Южна Корея.

Макар мнозина вече да са запознати с корейската популярна музика (К-поп), то малцина са чували за другата популярна страст на южнокорейците. Това отново се случва през 90-те години на XX в. – благодарение на американския телевизионен канал на въоръжените сили, излъчващ програми за войниците, служещи в тази част на света. Брейк музиката за нула време връхлита азиатската държава като ураган, а само след десетилетие тя започва да се явява на международните състезания по брейк като Battle of the Year. И оттогава до наши дни поне над 20-на южнокорейци са печелили престижната титла по брейк танци.

Повече можете да разберете от книгата на Су Ким „Животът в Южна Корея”, която вече я има и на българския пазар.