10 интересни факта за Южна Корея: Част 2

Запознаваме ви с останалите 5 интересни факта за красивата и прогресираща азиатска страна.

 

 

6. Корейците са родственици с руснаците

Езерото Байкал.

Колкото и чудно да е това, през 2017-а генетични изследвания показват, че корейците са много близки до жителите, населяващи днешната територия на езерото Байкал, Сибир. Да сме по-точни – изследвани са костните останки на хора, живеели преди повече от 8000 години не само около Байкал, но и Приморския край на Руската федерация.

Разбира се, генетичният код на корейците е близък и до местното население на Централна и Югоизточна Азия, Монголия и крайбрежните райони на Жълто море.

 

7. Пионери са в книгопечатането

Страница от първата отпечатана корейска книга „Чикчи”, намираща се понастоящем в Националната библиотека на Франция.

Макар за баща на книгопечатането да се смята немецът Йохан Гутенберг, чиято основоположна работа да бележи своето начало през 1439 г., то корейците го изпреварват с поне един век.

Първият подвижен набор от печатарски букви е използван в Корея през XIII в. по време на династия Корьо. Първата отпечатана книга – 1377 г. – е сборникът с будистки поучения „Чикчи” (직지).

 

8. Първият отпечатан вестник е също корейско дело

Страница от вестника „Джобо”.

Според думите на корейски будистки монах от храма „Йонгхуа”, първият отпечатан вестник в света е дело на корейците. Монахът свидетелства, че притежава пет копия от всекидневника „Джобо” (조보), отпечатан през ноември 1577 година.

Нещо повече – той се споменава за първи път през 1508-а във включеното в списъка на ЮНЕСКО историческо съчинение „Силок”. Вестникът имал задачата да сподели за всичко, което се е случвало в кралския двор по време на най-известната корейска династия Чосон: назначаването на нови служители, рутината на кралското семейство, кралски интриги и други. Не след дълго, обаче, вестникът бил спрян от печатане: крал Сонджо бил крайно разгневен, че по този начин дворцовите дела станали „обект на обществено достояние”.

 

9. Родината и най-старите оризови култури в света

Най-старите оризови зърна.

Най-старите оризови зърна са открити през 2003-а в селото Сорори, провинция Чонгбук. Нещо повече – според корейските археолози находките датират от поне 15 хил. години преди Христа.

 

10. Гара „Дорасан” – свръзката между Северна и Южна Корея

Гара „Дорасан”.

Гара „Доросан” (도라산) отстои на 56 км от южнокорейската столица Сеул и 205 км от севернокорейската столица Пхенян. Тя е построена през 2002 г. по време на мандата на южнокорейския президент Ким Де-джунг, когато отношенията между Северна и Южна Корея бележат известно затопляне. По едно време влаковете изпълнявали всекидневни курсове, носейки стоки и продукти от Юга към Севера и обратно. Ала само шест години по-късно, след като отношенията между двете държави пак се влошават, курсовете зачестяват. Не след дълго гарата е закрита като понастоящем служи само като туристическа атракция. До нея можете да стигнете от Сеул по железопътната линия „Кьонги”, като „Доросан” се явява последната ѝ спирка.

Повече можете да разберете от книгата на Су Ким „Животът в Южна Корея”, която вече я има и на българския пазар. А чрез този линк можете да прочетете за първите 5 интересни факта за Южна Корея – https://special.bg/10-interesni-fakta-za-yuzhna-koreya-tchast-1/  .