Кои бяха носителите на “Златна игла 2023”

В разпространителската мрежа вече може да намерите брой 72 на списание “Banker Special”.

 

 

Но преди да изпитате удоволствието от докосването на последната за 2023 г. “хартия”, ви предлагаме мил спомен – кои са наградените със “Златна игла 2023”.

Академията за мода, с председател проф. Любомир Стойков, организира стилно ексклузивно събитие за връчването на най авторитетнoто отличие за мода в България „Златна игла 2023“.
Наградените дизайнери получиха статуетката „Златна игла“, изработена от емблематичния български бижутер Анжело Красини, а председателят на Академията за мода удостои със сертификат всички победители в Годишните награди на Академията за мода. В церемонията участваха досегашни носители на приза „Златна игла“ в различни категории: Стоян Радичев, Радослава Лазарова и Диляна Матеева.

Радостина Долапчиева

С престижната награда „Дизайнер на годината“ бе удостоена Радостина Долапчиева, която вече е трикратна носителка на приза. Отличието „Модна къща на годината“ отиде при Radichev, с дизайнер Стоян Радичев.

Стоян Радичев

Статуетката за „Уникална мода“ получи Албена Александрова – дизайнер на „Рошавата гарга“ и четирикратна носителка на приза. В категория „Цялостен принос“ носител на приза стана Елена Кристиано, а Лиа Каменова взе отличието за „Най-добър млад дизайнер“.

Лиа Каменова

Тази година бяха въведени и две нови категории – „Детска мода“, в която д-р Росица Рангелова дизайнер на модна къща RoRa, бе удостоена със „Златна игла 2023“ и „Артистична мода“, с победител е Аксел Харди, която вече е получавала веднъж приза.

Аксел Харди

Кирил Чалъков бе награден за четвърти път в категория „Моден гримьор“. В приветствието си проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, се спря на редица кулминационни моменти в историята на Златната игла, свързани с почетния председател Давид Пизанти от Париж и с Донка Ганева – първия председател на л Академията за мода, с легендарната Бригита Чолакова и с принцеса Мириам Гази.

Кирил Чалъков

„Днес прочутата сентенция на Достоевски, че красотата ще спаси света може да бъде реновирана и да стане „Светът трябва да спаси красотата!“, защото прекрасното и възвишеното като естетически категории са неимоверно застрашени от кича, фалша и подмяната на истинските ценности с ментета и сурогати. В огромна степен това зависи от модата и модния дизайн.

В очакване съм да бъдем свидетели на модерни, оригинални и стилни произведения, издържани в духа на красивата и устойчива мода. Да живее българският стил!“, изтъкна проф. Стойков.

Елена Кристиано

Виолина Маринова – член на Управителния съвет на Банка ДСК, даде на Лиа Каменова сертификат за традиционната специална парична награда на банката в категория „Най-добър млад дизайнер“. Сред участниците в церемонията бяха също Мариян Кутев – търговски директор на DS Automobiles, Пепа Велева „БГ модна икона“, Ивелина Кунчева – телевизионен водещ в Nova TV и Nova News и Мила Захариева – председател на International Fashion Connection и дизайнер на La Cara Mi Exclusive.

След официалната церемония наградените модни творци имаха свое индивидуално представяне с колекции и артистични пърформанси, подготвени специално за ревю-спектакъла на годишните награди „Златна игла 2023“. С почетни грамоти бяха отличени участници в гала ревю-спектакъла за заслуги и принос към българската мода и международните изяви на родните дизайнери и стилисти.

Сред ВИП гостите се откроиха посланика на Република Италия у нас – Н.Пр. Джузепина Дзара, Марияна Мичели – президент на Mad Mood Milano Fashion Week, Ралф Бартолайт – главен изпълнителен директор на bTV, проф. Йонко Мермерски, проф. Георги Рачев, проф. Ива Христова, и други.

Росица Рангелова

Водеща на бляскавото събитие бе Гери Дончева Янков, която сияеше в рокли на Alegra и Стоян Радичев. В ревю-спектакъла участваха някои от най-популярните наши манекени: Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, носителките на титлата „Мис България“ Роси Иванова, Марина Войкова, Александра Кръстева, Тедора Мудева и други. На подиума на „Златна игла“ прекрасните тоалети бяха представени и от харизматичната телевизионна водеща и актриса Мария Игнатова.

За грима и прическите се погрижиха салонът за красота V&A Glamour и екипът oт професионални гримьори MAC Cosmetics.

Церемонията по връчването на Годишните награди за мода завърши с изискан коктейл.