Петте топ автомобила на IAA Mobility 2023

В разпространителската мрежа вече може да намерите брой 72 на списание “Banker Special”.

Но преди да изпитате удоволствието от докосването на последната за 2023 г. „хартия“, ви предлагаме мил спомен – кои са петте топ автомобила на IAA Mobility 2023. Представя ни ги Калоян Атанасов.

Най-голямата витрина за иновативни и премиум автомобили в света – изложението IAA Mobility в Германия, отново бе магнит за производителите да покажат новите си авангардни технологии. Основната тема логично бе електрификацията и големите браншове доказаха, че се приближават с огромни крачки към визията за автомобилите на бъдещето без двигатели с вътрешно горене. Сред десетките уникални предложения няколко автомобила „откраднаха шоуто“.

Mercedes-Benz CLA EV

Tesla Model 3 откри своя достоен конкурент. Mercedes-Benz представи своята дългоочаквана концепция за електрически седан CLA на IAA Mobility. Mercedes CLA е новата „еднолитрова кола“, която благодарение на своята усъвършенствана ефективност обещава пробег от над 750 км с едно зареждане. Електрическият CLA ще използва платформата на Mercedes от следващото поколение Modular Architecture (MMA).
Електрическият концепт на Mercedes CLA ще бъде първият сериен автомобил на марката, който разполага с 800V система, позволяваща до 250 кВт DC зареждане. Mercedes твърди, че това ще осигури заряд за 400 км пробег в рамките на 15 минути.

Ще има и двупосочно зареждане, за да може автомобилът да се използва като резервен източник на енергия. CLA „бележи нова ера“ и следваща стъпка в еволюцията на уникалния дизайн на марката. На пръв поглед моделът прилича на версията с газов двигател, но притежава свой отличителен стил.

Mercedes е включил дизайнерски елементи, които „са иконични“, но са преосмислени за електрическата ера. Дизайнерите на Mercedes прилагат характерната за марката трилъчева звезда в цялостната си концепция. Едно от първите неща, които се набиват на очи, са новите фарове и предница. Предната част се отличава с дизайн „нос на акула“ и със слят панел-решетка. Светлинни ленти се увиват около предната и задната част със звездообразни снопове от фарове.

MINI COOPER SE


Mini се изяви на голямата сцена с Cooper SE Electric и с по-големия и вече електрифициран Countryman. Промяната при Cooper е, че предишното малко Mini E беше ограничено откъм пробег. А новият модел, направен на различна платформа, ще получи до 400 км пробег от 54.2 кВтч батерия.

Като се има предвид недостигът на наистина забавни и спортни електромобили на пазара, този Cooper няма да има голяма конкуренция в категорията си, което предвещава добри времена за бранда.

В интериора Mini са заменили аналоговия централен контролен панел пред водача с 240 мм дисплей с тънък екран, който контролира много от функциите на автомобила. Този OLED дисплей е изместен извън центъра, така че е по-близо до водача. Mini е с нова операционна система OS 9, която е с подобрени смарт функции.

В менютата има статични скрити „острови“, като например геолокация и информация за климата, както и такива, постоянно видими на дисплея като скоростомера. BMW Group използва софтуера Android Open Source Project, за да разработи новата функционалност на Cooper SE Electric, а съвместно с Qualcomm ще разработва и бъдещите „облачни“ услуги.

BMW VISION NEUE KLASSE


Визията и стилът на Vision Neue Klasse е очевидна отправка към ретро носталгията и златните години на автомобилостроенето. Голямата панелна предна броня, късият багажник и „носът на акула“ са култови елементи от автомобилите на BMW от серия 3, произведени около 1980-а.

Първият модел на BMW Neu Klasse пък датира още от началото на 60-те години на миналия век. Сега това име е извадено от нафталина и вече е етикет за новата архитектура на електрическите автомобили на BMW. Очаква се футуристичният автомобил да „взриви“ пазара през 2025-а.

Новият фин и минималистичен дизайн на BMW без съмнение е много по-красив и ненатрапващ се от това, което BMW прави днес, а в същото време и е притегателен за сетивата. Например BMW е вградил деликатно E ink осветление, обхващащо рамата на автомобила около стъкления покрив, което ще се активира, когато се приближите с дигитален ключ в джоба си.

BMW използва и оптичен трик за задните светлини, където 3D принт модел, наподобяващ огледална зала, позволява на производителя чрез LED светлини да постигне ефекта на огромна зрителна дълбочина, без да се налага да се използват огромни задни стопове, които биха били далеч по-скъпи и биха ограничили багажното пространство.

VW ID.GTI


Volkswagen дава допълнителен тласък на своята електрическа офанзива: до 2027 г. най-големият автомобилен производител в Европа ще пусне единадесет нови изцяло електрически модела и по този начин ще предложи най-широката е-гама от всички производители. Концептуалният GTI автомобил на бранда, представен за първи път на IAA Mobility в Мюнхен, дава конкретна представа за това как Volkswagen ще пренесе емблематичния етикет GTI в електрическото бъдеще.

Производствената версия на автомобила, базирана на платформата за модуларно електрическо задвижване (MEB), е планирана да излезе по пътищата през 2027 година. Този автомобил носи перфектната комбинация от удоволствието от шофирането и устойчивостта при ежедневната употреба, изразена с трите букви GTI. GTI Concept си остава спортен, емблематичен, технологично прогресивен и достъпен, но вече е електрически.

AUDI Q6 E-TRON

Audi Q6 e-tron поставя началото на най-мащабната моделна инициатива в историята на Audi. Той е и първият модел на ново разработената електрическа платформа Premium Platform Electric (PPE).
Тази технологична платформа, разработена съвместно от Audi и Porsche, е предназначена изключително за електрически автомобили. Тя е мащабируема в различни размери, за да може да поеме широка гама от модели в средния и луксозния сегмент. Размерът на батерията и междуосието на автомобилите също могат да се мащабират.

Audi Q6 E-tron определено е настроен на смарт вълна. Системата Digital Stage На автомобила е съставена от 11.9-инчов екран – истински клъстер от контроли за водача, плюс централен 14.5-инчов сензорен дисплей за информация и развлечения и 11.9-инчов екран пред пътника, който може да контролира индивидуално настройките за навигация и забавление. Audi дори изтъква, че пътниците отпред ще могат да гледат филми от седалката си, а с функцията за поверителност може да се предотврати потенциалното разсейване на водача.

Q6 E-tron притежава и това, което Audi нарича „самообучаващ се гласов асистент“. Той е създаден с помощта на Android Automotive и е базиран на кодова база, изградена върху архитектура CARIAD.