Цветът на 2024 ще е прасковен мъх

Вече 25 години, още през декември, Институтът за цветовете – „Pantone Color Institute“ избира баграта на настъпващата година.

 

След яркия и експресивен оттенък на „Вива маджента”, под чийто знак премина 2023 година, експертите предложиха много по-спокоен пастелен тон.

За цвят на 2024 година е обявен „Peach Fuzz (13–1023)“ или прасковен мъх. Според вицепрезидента на Института – Лори Пресман – този топъл и спокоен оттенък поражда усещането за доброта и нежност, грижа и общност.

По думите на Персман цветът на прасковения мъх е чувствен, при това е сладък и въздушен и въплъщава всичко, което ни липсва в днешния далеч не спокоен живот.

Очаква се бижутерите да са сред първите, които ще се възползват от прасковения пух. Той присъства в някаква степен в техните морганити, сапфири падпараджа, нежни розови опали с кварц, перли на прах, та дори и при коралите с особено светъл оттенък, наричан „ангелска кожа“.

Близък до прасковения мъх е и популярният фон на циферблата на часовници с цвят на сьомга. Допреди няколко години този фон се използваше най-вече в специални, лимитирани серии, но вече постепенно навлиза в масовите колекции.