За какво да помислят училищните директори по време на пандемията?

Докато децата учат дистанционно, училищните директори могат да се възползват от тяхното отсъствие, за да направят някои въведения – като изграждане на нов училищен басейн, например.

 

Ето откъде могат да се вдъхновят.

Излишно е да убеждаваме, когото и да било в полезността човек да се научи да плува от ранна детска възраст. Но все пак да отбележим някои проучвания.

Според тях децата, които още от малки започват да тренират плуване, много по-бързо се развиват физически и психически от своите връстници, които не практикуват този спорт, независимо от социално-икономическия им статус.

Освен това, когато плуват, притокът на кръв към мозъка им се увеличава, а това, от своя страна, подобрява функциите му. Така всяка тренировка по плуване засилва вниманието, паметта и когнитивните способности.

В плуването участват всички мускулни групи, то не натоварва ставите, подобрява кръвообръщението, благодарение на което се намаляват възпалителните процеси в организма. Освен това при обездвижване и болки в кръста плуването е най-добрата форма на лечение. Няма да забравим и най-голямата полза от плуването от ранна детска възраст – създава се навик и когато порасне, човек ще продължи да практикува този спорт и той ще стане част от стила му на живот.

А ето и вдъхновяващата история. Британското училище Polam School решава да въведе специален урок за децата. Той е посветен на актуалния проблем със замърсяването на океаните с пластмаса.

След като на децата са разяснени ефектите от замърсяването с опаковки за еднократна употреба върху морския живот (над 150 млн. тона пластмаса се намират днес в океаните и ако не се вземат мерки до 2050 г. пластмасата там ще тежи повече, отколкото всички риби), те са заведени да плуват в училищния басейн.

Той обаче не е в традиционния си вид, а е „замърсен“ с десетки бутилки. Накрая на часа по плуване учениците имат за задача да извършат изключително важната операция – почистване.

Така, освен че имат възможност да плуват, децата научават колко важно е да изхвърлят боклука на правилното му място и да се стремят да ползват по-малко пластмасови бутилки.