Съботно-неделните предложения: Листомания, Уилисмания и Бондмания

Тази събота Унгария празнува национален празник – заради 23-и октомври 1956 г., когато е началото на Унгарското въстание, и заради обявяването на Третата унгарска република на 23 октомври 1989 година.

За това, като за начало, съботно-неделните ни предложения са свързани с тази страна.

Листомания и торта Добуш

От 1 септември 2021 г. всички Унгарски културни институти, действащи на територията на 24 страни в света, са сменили името си. Наричат се „Институт Лист“. Ференц Лист, който е роден на днешната дата (22 октомври 1811 г. и умира на 31 юни 1886 г.) – освен композитор – е един от най-значимите автори на романтизма на XIX век.

Ференц Лист.

С неговото име се свързват над 1400 музикални шедьовъра. Той е бил и невероятен виртуоз – обхващал е 12 клавиша наведнъж и с техниката си е предизвиквал истинска „листомания“. Той е първата музикална суперзвезда – като млад бил невероятно красив и в музикалните хроники във вестниците от онова време отбелязват как на концертите му публиката буквално припадала. Той създава два уникални музикални жанра – симфоничната поема и пиано-рецитала, а освен това е бил учител по пиано на много бъдещи виртуози.

В чест на унгарския национален празник, чуйте една от най-известните творби на музикалната суперзвезда Liebestraum („Любовна мечта“), или си направете торта Добуш.

Тя е изключително популярна в Унгария, кръстена е на създателя си – унгарският готвач Йозеф С. Добуш. Състои от между 5 и 7 блата, всеки от които се маже с шоколадов крем и се покрива с дебел слой карамелизирана захар. Най-отгоре се поръсва с орехи, лешници или бадеми.

Вдъхновение за новата ви модна дрешка

Използвайте красивия октомврийски уикенд и за разходка до „Градината Кристал“ в София. Тази събота и неделя е последната възможност да разгледате изложбата „Устойчива мода и дизайн в страните на Вишеградската група“. На таблата са представени 24 модни марки от Чехия, Унгария, Полша и Словакия, чиито модели са изработени или от рециклирани и преработени материали, или по начин, при който дизайнерите се стремят да постигнат безотпадъчно производство. Може да се вдъхновите от техните модели и да се опитате да си поръчате от български производител подобна шикозна дрешка.

Изложбата се организира от „Институт Лист“ по повод унгарското председателство на Вишеградската група през 2021/2022 г., с партньорството на Чешкия център, Полския институт и посолството на Словакия в София. От Чешкия център предоставят възможност да си закупите част от експонатите, показани в изложбата, на място от тях.

Преподавай трудно

Вдъхновена от манията по филмите на Брус Уилис – „Умирай трудно“ режисьорката Здрава Каменова създава за приятелката си – актрисата Яна Огнянова поредния моноспектакъл „Преподавай трудно“. Досега публиката я познава с „Жената е странно животно“, „Кукувици“. Новият моноспектакъл може да го гледате в събота (23 октомври), от 19.30 часа в Сити Марк Арт Център. В неговата актрисата ще влезе в ролята на учителка по английски, на шестима ученици, един от които – Павел има 43 фобии, а друг – Майкъл Томас е зомбиран от видео игри. Освен това Огнянова ще се превъплъти в образа на десетима родители – амбициозни, безотговорни и луди. Ще бъде и фолк певица, опитваща се да научи английски, както и съпруг на красива българка, който знае само гръцки.

Велотон с Гергана Стоянова

Ако в неделя сутрин осъмнете в Бургас, то не пропускайте от 11.00 часа велотона в подкрепа на онкоболните под патронажа на актрисата Гергана Стоянова. Всеки, обичащ да кара велосипед е добре дошъл.

Маршрутът е 5 км, по улиците на града и Морската градина, с начало – Корпус 3 на КОЦ-Бургас. Завършва на Пантеона. Предвидени са полицейски ескорт и медицински екпи. За участниците ще има тениска с логото на кампанията. Ако нямате велосипед, може да се възползвате от 20-те, предоставени от общината за провеждането на инициативата.

Събраните средства ще се използват за закупуването на перуки за онкоболни пациенти

Джеймс Бонд в зала „България“

В неделя (24 октомври), от 19.00 часа не пропускайте едни от най-хубавите музикални моменти от филмите за Агент 007. От Софийската филхармония ще ви заредят с несломимия приключенски дух на Джеймс Бонд, изпълнявайки топ сингли като Diamonds Are Forever, The World Is Not Enough, Golden Eye и Skyfall, оркестрирани специално за Софийската филхармония. Ще прозвучат и няколко симфонични сюити, както и оригиналната тема на Бонд, написана от композитора Монти Норман за „Доктор Но“ (първият филм от поредицата).

 

Рут Колева.

На сцената на зала „България“ ще се качат, за да пеят за вас, Милица Гладнишка, Криста, Рут Колева, Боби Косатката/Der Hunds, Ягода Тренева и Живко Станев. За още по-автентичния звук ще се погрижи музикалната банда в състав Стоян Джаферов – китара, Богомил Енчев – барабани, Светослав (Козмо) Неделчев – бас, и Филип Александров – клавишни.

От Софийската филхармония са се погрижили за онези, които нямат Зелен сертификат, да могат да се тестват на мобилна лаборатория в зала „България“ – тя ще работи от 18.00 часа, като цената на теста ще е 10 лева, съобщават на „Фейсбук“ страницата на Филхармонията.