Божана Димова – един от най-успешните български ресторантьори зад граница

Имаме немалко успели наши сънародници в чужбина. Всяка споделена радост е двойна. Затова ви и разказваме за Божана Димова, която ръководи от близо десетина години елитен исторически ресторант в немския град Бон. Ето за какво иде реч:

 

Бад Годесберг (Bad Godesberg) е бившият дипломатически квартал на Бон, по времето когато градът изпълнява функцията на столица на Федеративна република Германия от 1949-а до 1990-а. Затова не е случайно, че множество заведения, някои от които вече не съществуват, са посрещали видни личности като политика Хелмут Кол (1930-2017).

Божана Димова.

Други култови заведения са бившата сладкарница Schöner и ресторантът Ännchen: кръстен на известната хазяйка и колекционерка на студентски песни Енхен Шумахер (родена и починала в Бад Годесберг). Но един от тях все още съществува и в днешно време – това е ресторантът Maternus – менажиран от българката Божана Димова вече цели 10 години.

Риа Матернус с Роналд Рейгъл.

Тя го поема от немската Мата Хари – Риа Матернус (1914-2001). Кой би предположил, че възпитаничката на католически монахини един ден ще служи на съюзническите войски по време на Втората световна война, получавайки и предавайки важна информация? След краха на Третия райх и Разделението на Германия, Риа слага началото на Maternus, където редица немски и чуждестранни знаменитости и политици са отсядали немалко пъти. В това число – Шарл дьо Гол, Франц-Йозеф Щраус, Вили Бранд, Хелмут Шмит, Роналд Рейгън, Ханс-Дитрих Геншер и много други важни политически фигури.

Ресторант Maternus.

Но когато Божана поема щафетата от Риа Матернус, не всичко върви по мед и масло. Според различни интервюта, на българската имигрантка ѝ се налага да положи множество усилия, за да убеди немците, че е повече от готова да поеме заведението в свои ръце. Но не след дълго Божана успява не само да запази репутацията на Maternus, но и да го популяризира и сред младите поколения. Така е то и до ден-днешен: посреща както някои от старите си звездни клиенти, така и редица други клиенти с интерес да се заредят с „доза“ от историята му и да се полюбуват на висящите портрети по стените му.

Интериорът на ресторант Maternus.

Вкусовете днес естествено са други, но като традиция сме оставили в менюто гъските през зимата – нещо, типично за Германия. Има и дискретно присъствие на българската кухня – тараторът, който от години предлагаме лятно време, се харесва много. Но с една нехарактерна за България добавка – пушена сьомга по идея на Манфред Харбеке (шеф в кухнята и партньор на трудолюбивата българка), който знае как да примами клиентите.“ – разказва Божана.