За 5 месеца „Музикаутор“ събрал повече приходи от цялата 2020-а

„Музикаутор“ – организацията за управление на авторските права на композиторите, авторите и музикалните издатели, се похвали, че от началото на годината е събрала авторски възнаграждения в размер на 453 000 лева, което е повече от приходите за цялата 2020 г., които са в размер на 369 481 лв. без ДДС. Ето още подробности около този любопитен факт.

 

„Правим всичко възможно творците да увеличат приходите си от авторски права. Стремим се да компенсираме загубите от кризата с COVID-19 благодарение на факта, че връзката между творци и публика минава през дигиталните платформи“ – обяснява изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров. В действителност заслуга за увеличените приходи имаме и всички ние, когато си плащаме за дигиталните платформи, които ползваме.

Иван Димитров.

Сериозното увеличение на приходите от авторски права Димитров обяснява с две причини – множеството стрийминг услуги, които набират все по-голяма популярност у нас, и по-широкото покритие на пазара от „Музикаутор“.

През последните няколко месеца организацията е сключила договори с Instagram и Facebook и благодарение на това Instagram Reels, Instagram Music и Facebook Audio Library вече са достъпни на територията на страната ни.

Освен с тях „Музикаутор“ има сключени договори за Amazon Music, Apple Music и YouTube, с което броят на лицензираните дигитални платформи, достъпни в България, стремглаво расте.

От „Музикаутор“ отчитат, че се наблюдава тенденция за навлизане на все повече български и международни онлайн платформи за филми и театрални постановки. И с тях организацията е в процес на преговори за лицензиране на музикалните произведения, намиращи място в съдържанието им.

От началото на седмицата (17 май – 21 май) и услугата за стрийминг на музика Tidal също има лиценз за съдържанието си на територията на България.

Не на последно място от „Музикаутор“ имат сключени договори за Amazon Music, Apple Music и YouTube, с което броят на лицензираните дигитални платформи, достъпни в България, стремглаво расте.

HBO GO също вече е лицензирана за абонатите на Telenor, както и за директните потребители, но останалите два оператора A1 и Vivacom все още не са лицензирали услугата. Ето защо от „Музикаутор“ предупреждават, че те продължават да разпространяват пиратска музика до абонатите си. Но дали има механизми, чрез които „пиратите“ да бъдат санкционирани, от „Музикаутор“ засега не съобщават.

Ицо Хазарта.

Те само подчертават, че ще разчитат на държавата и общините да засилят контрола при публичното изпълнение на музика, за което, след строгите противоепидемични мерки, са зажаднели и музиканти, и публика.