Опера-оратория с възглас „Роди се българската книга“

В навечерието на празника на българската азбука, просвета и култура, на 23 май Софийската опера и балет ще представи премиерно опера-оратория „Кирил и Методий“. Ето любопитни подробности около нейното поставяне.

 

Поводът директорът на Софийската опера и балет – академик Пламен Карталов да включи изключително сложната опера-оратория в програмата на културния си център, е 40-годишнината от обявяването на Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. На премиерата ще присъстват 200 учители, „осигурени“ от синдикалния им лидер Янка Такева. Но те са истински късметлии, защото с опера-оратория се преоткриват две важни фигури за българската култура – нейната създателка – композиторката Живка Клинкова (1924-2002), която се оказва по-известна зад граница, отколкото у нас, и поетът – автор на либретото – Венко Марковски (1915-1988).

Коя е Живка Клинкова?

Живка Клинкова.

Живка Клинкова завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ през 1947 година. Учи пиано при проф. Димитър Ненов, специализира композиция при проф. Рудолф Вагнер – Регени и проф. Борис Блахер в Берлин (1960-1966 година).

Посещава международни курсове за нова музика в Дармщат през 1964 г., „Бурненвил фестивал“ в Копенхаген през 1979 г., „Карл Хофер симпозиум“ в Берлин през 1982 г. и в Хайделберг през 1985 година. Работи като композитор и диригент в НФА „Филип Кутев“ от основаването му през 1951 г. до 1966 година.

Клинкова пише 11 балета, опери и мюзикъли, сюити, произведения за симфоничен, струнен и камерен оркестър. Създала е над 250 солови и хорови песни със съпровод на пиано, направила е обработки на народни песни и танци, музика към филми и пиеси за естраден оркестър.

Носителка е на международни награди за филмова, камерна и фолклорна музика. По думите на историка проф. Пламен Павлов, който е консултант при поставянето на операта-оратория, Живка Клинкова заслужава да бъде върната в българския музикален пантеон, тъй като с творбата си дава достоен отговор на всички всевъзможни прения на тема – „Кирил и Методий“. „Тази година, благодарение на екипа на Софийската опера и балет ще отбележим празника на Светите братя по възможно най-достойния начин, а не с вечната спекулация на кого принадлежат“ – подчертава историкът.

Кой е Венко Марковски?

Венко Марковски.

Благодарение на операта-оратория се преоткрива и епическата поезия на Венко Марковски. Поетът е роден в Скопие. Семейството му произхожда от Велес, а сестра му Параскева Тошева е сред основателките на Тайната културно-просветна организация на македонските българки. Цялата фамилия е с „железен български дух“. Венко Марковски активно се занимава и със събирането на български народни песни. Историкът проф. Павлов отбелязва, че Марковски е много противоречиво оценяван поет – той е родом от Македония, откъдето бяга като българин, но тук – в София – под влияние на пропагандата на Коминтерна става македонец, връща се обратно в Македония, лежи в затвора, но, в крайна сметка, избира пътя на истината. Според спомените на близките на Венко Марковски, докато Живка Клинкова работила по операта-оратория, тя посещавала поета, който с много верен усет подбрал именно онази своя поезия, която най-истински обрисувала делото на Светите братя. „Неслучайно поетът символист Теодор Траянов оценява Венко Марковски като голяма фигура в българската поезия“ – подчертава проф. Павлов и допълва: „С операта-оратория имаме едно двойно преоткриване – и на Живка Клинкова, и на Венко Марковски. Но най-важното е, че благодарение на екипа на Софийската опера и балет можем да се докоснем до есенцията на делото на Светите братя – „Роди се българската книга“.

За операта-оратория „Кирил и Методий“

Вера Петрова.

Операта ще бъде записана от община Самоков, за да остане в музикалната памет на България. Малко известен факт е, че творбата „Кирил и Методий“ има своето първо поставяне в Полша – през 1981 г., като тогава папа Йоан Павел II връчва специална грамота на Живка Клинкова, поздравявайки я за крайния резултат. Днес – 40 години по-късно, режисьорката Вера Петрова я поставя, представяйки я като съновидения преди смъртта на Кирил, след диспута му в Рим, когато той физически отпада и вижда видения, представящи важни избори в живота му. В едно от тях Кирил е изправен пред тежък избор – пред него са седем красиви жени, но измежду тях той избира мъдростта и посвещаването си на великото просветителско дело.

В образа на Константин-Кирил философ ще се превъплъти Бисер Георгиев, а в образа на Методий – Атанас Младенов. От учениците им ще видим Наум (Емил Павлов), Горазд (Ангел Антонов), Сава (Георги Джанов), Климент (Петър Бучков) и Ангеларий (Николай Войнов). Диригент е Жорж Димитров.