„Жокера“ е най-касовият кинокомикс в историята

След поредния успешен уикенд общите сборове на „Жокера“ надхвърлиха 958 млн. долара, което означава, че филмът на Тод Филипс е най-печелившият филмов комикс в историята.

Новият рекорд се изразява именно в съотношението на приходите към производствените разходи. С бюджет от 62. 5 млн. долара лентата вече е събрала повече от 958 млн. долара. Това означава, че парите за заснемането й са се изплатили 15.3 пъти и това е най-добрият резултат сред филмите, базирани на комикси.

Предишният рекорд принадлежи на култовия филм „Маската“ с участието на Джим Кери – касовите сборове от 351 млн. долара превишиха 15.2 пъти бюджета му от 23 млн. долара.

Освен всичко друго „Жокера“ е и една от най-нискобюджетните ленти сред онези, които са успели да спечелят 900 млн. долара. Засега филмът на Филипс отстъпва само на „Бохемска рапсодия“ (с касови сборове от 905 млн. при бюджет от 52 млн. долара) и оригиналния „Цар Лъв“ (сборове от 968 млн. при производствени разходи от 55 млн. долара).

Ако „Жокера“ успее да спечели 1 млрд. долара в бокс офиса, както прогнозират някои анализатори, той ще стане и най-нискобюджетният филм, успял да постигне този рекорден финансов резултат в историята на киното. Сега първенството принадлежи на оригиналния „Джурасик парк“ с бюджет от 63 млн. долара.